Rájuk alkalmazva ezt a Karinthy-szólást, ki kell jelentenünk, hogy nemcsak a szavak becsületét rontották meg, hanem náluk a szavaknak éppen az ellenkezője valósul meg.

A történelem egyik legaljasabb és legcinikusabb hazugsága, amely előképe ennek a hazugságtípusnak, a náci koncentrációs táborok kapui fölött volt olvasható: Arbeit macht frei. Ennek kommunista változata volt 1944 után a davaj malenkij robot. És ez a „rövid munka” százezernyi kárpátaljai és magyarországi magyarnak tart még ma is – a síron túl.

Erőlködnek ugyan görcsös igyekezettel az MSZP-sek, hogy szociáldemokratának látszódjanak, de idegeikbe úgy beleivódott a múlt, hogy nem szabadulhatnak. És a rendszert váltó SZDSZ is belesimult az utódpártba, mert nem volt lelki ereje a nemzeti konzervatív erők mellé állni, hogy közös erővel véglegesítsék a kommunista múlttól való megszabadulást. A régi baloldali hagyományokhoz híven a hatalmon lévő magyar baloldal minden kijelentésének az ellenkezője igaz. Már ők is érzik, hogy egyszerűen elviselhetetlen, tűrhetetlen az az abszurditás, ami az M5-ös autópálya körül gerjed, ezért Medgyessy bejelentette, oda is bevezetik a matricarendszert, 2004. január elsejétől. Ma már tudjuk, hogy erről szó sincs, sőt a világ legdrágább autópályájának az útdíjait még tovább emelték. Azonkívül hogy Medgyessy minden ígérete, kijelentése hazugsággá válik, ez az M5-ös szindróma katasztrófával fenyegeti Magyarország déli régióit.

Ha azt mondja a baloldal, autópályát építünk, hogy az elmaradt vidékeket felzárkóztassuk a fővároshoz, ez azt jelenti: úgy elszigeteljük, mint annak idején Rákosiék tették ezt a „határsávval”. Ha azt ígéri: autópályát építtetünk, hogy az elmaradt régiókba csalogassuk a külföldi tőkét, az azt jelenti, még az is elmenekül, amelyik már odatelepedett autópálya nélkül is. Ha azt mondja a baloldali kormány, hogy a vidéki lakosság életminőségét javítjuk azáltal, hogy autópályát építünk, azt értsd alatta, hogy kamionok, teherautók százezreit zúdítja rá a szűk mellékútvonalakra. Ha azt mondja a baloldali kormány, hogy az autópályával összekötjük a távoli régiót a fejlett Európával, megkönnyítjük és meggyorsítjuk az ott lakóknak a közlekedést, ez azt jelenti, hogy balesetekkel teletűzdelt akadályokon kell keresztülvergődniük, nemcsak az ottaniaknak, hanem mindenkinek, aki arra jár. Európa helyett az út másik oldalára sem tudnak átmenni a falubéliek a rettenetes forgalom miatt. Ha azt mondja Medgyessy, hogy javítjuk a nép egészségét, rákellenes programot hirdetünk, az azt jelenti, hogy az emberek hallása megromlik a szakadatlan dübörgéstől, és megfeketedik a tüdejük a koromtól, ólomtól, benzingőztől.

De nőnek persze a mezőgazdasági kiadások is, drágulnak a termékek a drága szállítás miatt, tehát országszerte emelkednek az árak, s nő az infláció. A megígért jóléti rendszerváltás szellemében. Nem folytatom.

Ha az összes M5-öshöz hasonló hazudozást felsorolnám, amit a Medgyessy-kormány produkált, nemhogy e cikk, hanem az egész Demokrata terjedelme nem volna erre elegendő.

Ezenkívül van ebben valami elvont szomorúság is. Az például, hogy a kikapart agyú baloldali szavazó mindezt alig veszi észre. Drasztikus ingerek kellenek ahhoz, hogy felismerje, az ő szeretett szocialistája megint becsapta és be fogja csapni, amíg hagyja magát. A nemzeti lapokat olvasók tájékozódhatnak a valóságról, a kormány ígéreteinek nem teljesüléséről, a látszat és a lényeg közti szakadékról, az ésszerűség látszatában tetszelgő esztelenségről, amit ez a kormány, jó baloldali szokás szerint képvisel. Csakhogy a félrevezetett és magát büszkén baloldalinak valló polgártárs nem olvas konzervatív lapot és sohasem ismeri fel az igazságot. Nem fogja fel ép ésszel, hogy ez a baloldal nem az a baloldal, ez a liberalizmus nem az a liberalizmus. És a magát baloldalinak aposztrofáló média többre tartja a párthűséget a szakmai tisztességnél. És nem világosítja fel azokat, akiket neki kellene felvilágosítania. Ez az én bajom velük, a Népszavával is, a Népszabadsággal is, a kereskedelmi tévékkel is. Álcázott pártpropagandát űznek, altatják a közvéleményt és ezáltal egyengetik az utat a baloldal hazugságai előtt. Nem elég az, ha a déli régió tüntet, az egész országnak tüntetnie kell, szolidaritásból, és visítani, hogy Csillag és Medgyessy dobhártyája megrepedjen.