A fürge Dávid Ibolya már tudhat valamit, mert hogy elébe vágjon az SZDSZ bő két hét múlva esedékes tisztújításának, s az új vezetőség várható programhirdetésének, sietve felszólította az ellenzéki pártokat, hogy jó előre jelentsék ki, nem szavazzák meg a költségvetést, ami jókora blöff volt, hiszen csak a vak nem látja, hogy a polgári szövetség, amely szerényen a parlamenti ellenzéknek úgy 98,9 százalékát teszi ki, az MDF-et és most már az SZDSZ-t is beleértve, kezdettől fogva szemben állt az őrült Néró kormányával. Az embernek az egeres vicc jut az eszébe, amikor az elefánttal ballagnak át a hídon és az egér azt mondja: „hallod, hogy dübörgünk?” Ha tehát a liberális és neoliberális politikusok dübörgése igaz, amire azért ne vegyünk mérget, akkor legkésőbb ez év végén, a költségvetés beterjesztésekor megbukik a kormány. Vagy nem. Gyurcsány Ferenc ugyanis nem az az ember, akit erkölcsi megfontolások zavarnak. Kormányának legújabb tagjai, a családcentrikusan útépítő Gyenesei István és a biciklibarát Szabó Pál miniszterek magát William Shakespeare mestert is megihletnék egy III. Richard update változatra.

Az e heti cikk címét mégis Orbán Viktor kijelentése adta, amely közvetlenül a Szász Jenő vezette új erdélyi polgári párttal létrejött kapcsolatról szólt, de érthető volt a Kárpát-medencei magyarság új egységére is. Amire legalább annyira szükség van, s legalább olyan égető sürgősséggel, mint a Gyurcsány-cirkusz bukására. Ennek bizonyságául szolgál e lapszám 14. oldalán egy beszámoló arról, hogy Rajka hamarosan Pozsony kertvárosa lesz, mert miként a víz a magasabb helyről az alacsonyabbra áramlik, úgy települnek át Pozsony szlovák vagy magyar illetőségű lakói a háromszor-négyszer olyan drága pozsonyi lakásokból az olcsó rajkai házakba.

Az unióban feloldódnak a határok, s amit nem láthattunk előre, mert ezt a legszörnyűbb elme sem tételezte volna fel, a balliberális bűnözők hat éve tartó ténykedése olyan gazdasági nyomorba taszította az országot, hogy a tőlünk jócskán elmaradt környező országok népei megelőzvén minket, szép könnyedén felvásárolják maguknak a határmenti települések némelyikét. Nem ártó szándékkal, csak mert olcsó és jó. Aztán majd választanak maguknak saját elöljárót. Az uniós jog ezt lehetővé teszi… Ezért a cím: az új egység sürgetőbb, mint hinnénk.