Jó estét, kedves hallgatóim, a nemzetközi Gagyi Rádió műsorát hallják. Korábbi adásainkban már megpróbáltunk utánajárni annak, miképpen lehet hatalomra kerülni és ott meg is maradni. Megkérdeztünk politikusokat és szakembereket is, és kezd kirajzolódni a kép. Hasznos lehet például, ha a leendő kormányfő megszerzi a pénzügyi körök támogatását. Így médiához, megfelelő befektetésekhez juthat, a kiterjedt kapcsolati háló megóvja a bukástól.

Hirdetés

Ennek természetesen ára van, de ha kezükbe kerül a végrehajtó hatalom, akkor megkapták az eszközöket is, amelyekkel kifejezhetik hálájukat támogatóik iránt. Vannak, akik nagyhatalmak vezetőinek, katonai szövetségek befolyásos embereinek kegyét keresik. Multinacionális cégek vagy a celebvilág ismert alakjai is segíthetnek mind a hatalom megszerzésében, mind megtartásában. Ezek a tervek azonban sokszor azon buknak el, hogy a rivális politikusok is megtalálják az utat ezekhez a protektorokhoz, s ha így mindannyian ugyanazt az érdeket képviselik, ugyanúgy beszélnek, akkor könnyen lecserélhetők. Nagy a konkurencia, mert elvtelen, erkölcstelen, pénzéhes emberből bőven adódik kínálat.

Mai adásunkban egy olyan politikust szólaltatunk meg, aki saját példáján bizonyítja, hogy a hatalom megszerzése és megtartása hosszú távon sem elképzelhetetlen. Köszöntöm a vonal másik végén a magyar miniszterelnököt. Ön tizenkét éve folyamatosan betölti a kormányfői posztot. Mi ennek a titka? Honnan nyeri el a hatalmat?

– A választóktól. A politikusokat az emberek választják, ezért őket kell elsősorban megnyerni.

– Különös, eddig ezt egyetlen korábbi vendégünk sem említette. Választók… Érdekes ötlet…

– Ha a miniszterelnök él a hatalmával, azokkal a jogosítványokkal, amelyekkel az emberek felruházzák, akkor cselekedhet az ő érdekeiknek megfelelően, és így újra elnyerheti a posztot, aztán megint és megint. Ezt hívják népképviseleti demokráciának.

– Hát kedves hallgatóim, egy unortodox álláspontot hallottunk. Népképviselet. Bizarr…

Korábban írtuk