Veszélyes időket élünk. Bölcs ember ilyenkor nem az érzelmeire, hanem a józan észre hallgat. Gyűjti az információkat, mint a régész egy ősi mozaik darabkáit, ahogy előbukkannak az agyagréteg alól, és megpróbálja azokat értelmes egésszé összerakni, hátha kiadódik egy kép, amitől okosabb lesz.

Valami elkezdődött. Szaporodnak a hírek a különös ukrajnai háború körüli válságjelekről; mintha a Nyugat kezdene belefáradni a hadakozásba.

Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok költségvetése kis híján megrendült, és csak úgy sikerült talpon tartani, hogy az ukrajnai háború támogatására mostantól kevesebb összeget kíván az USA fordítani. Josep Borrell, az Európai Unió főképviselője sietve ki is jelentette, hogy „ukrajnai missziónk során olyan hírek érkeztek, hogy az úgynevezett leállás elkerülése érdekében az Egyesült Államok Kongresszusa kétpárti törvényjavaslatot fogadott el, amely nem tartalmazza Ukrajna támogatását. A Biden-kormányzat aktív részvétele ellenére ez növeli a bizonytalanságot a jövőt illetően” – írta aggódva blogjában Borrell, és hozzátette, hogy rövid távon „nem tudnánk kompenzálni az Egyesült Államok támogatásának hiányát, és reméljük, hogy barátaink és szövetségeseink gyorsan megtalálják a módját, hogy kitörjenek a zsákutcából”. Különös fintora a sorsnak, hogy az alaposan eladósodott EU szeretné átvállalni a háború költségeinek egy részét, ezért inkább kifizetné a magyarok visszatartott pénzét, csak le ne álljon a hadigépezet.

Csakhogy időközben a palesztin Hamász ötezer rakétával, öngyilkos támadókkal és mindenféle más módon megtámadta Izraelt. Rengeteg halott és még több sebesült. Az izraeli kormány kihirdette a hadiállapotot, ami azt is jelenti, hogy a válaszcsapások az eddigieknél is keményebbek lesznek. Közben Irán bejelentette, hogy bár ők adták a rakétákat a Hamásznak, a támadásban nem vettek részt. Ahogy a Nyugat sem az ukrajnai háborúban… A 86 milliós perzsa államnak, amely majdnem kétszer akkora, mint Németország és Ukrajna együttvéve, a hadereje ezzel együtt jelentősen elmarad Izraelétől, de lapzártakor még senki sem tudta, hogy a Hamász bombázása csak egy szokatlanul nagy méretű tesztüzem volt-e, vagy pedig az Amerika-ellenes Dél újabb frontot nyitott az Egyesült Államok vezette Nyugat ellen. Ami akár azt is jelentheti, hogy az Egyesült Államoknak akarata ellenére egy újabb háborús felet kell megtámogatnia, hiszen Izrael egy eszkalálódó konfliktusban súlyos veszélybe is kerülhet. Már el is indultak a térségbe az amerikai csatahajók.

A hiszterizálódó légkört egy hírrel támasztanám alá: egy rendőr Alexandriában válogatás nélkül rálőtt kézifegyverével egy izraeli turistákból álló csoportra. Két izraeli turista és egy egyiptomi idegenvezető meghalt, a rendőrt pedig elfogták, idézte az MTI az egyiptomi biztonsági erőket. Egy szemtanú szerint a rendőr azt állította, elvesztette az önuralmát és azért lőtt a turistákra, mert provokálták őt. Aha.

Az Örményország és Azerbajdzsán határán fekvő Hegyi-Karabahban viszont meglepő sietséggel zárták le a felek a fegyveres konfliktust, ezúttal az azeriek javára. A háború elmaradt, és reménykedjünk, hogy a koszovói tűzfészekben sem izzik föl a parázs, pedig majdnem baj lett. Az pedig már alig érdemel említést a fentiek fényében, hogy Pozsonyban az oda áramló migránsok miatt szükségállapotot rendeltek el. A migránsok ugyanis egyre nagyobb számban jönnek. Valami elkezdődött.

Demokrata október 11-i számának vezércikke.

Korábban írtuk