„Én készen állok arra, hogy legyőzzem Orbán Viktort. Ezt szeretném ma átadni, és nem is csak szavakkal, de… mondjuk úgy, hogy a kiállásommal is. (…) 2018-ban tehát győzni fogunk! Azért, mert erre egyedül mi vagyunk képesek…” Alig háromnegyed évvel ezelőtt, 2017 végén jelent meg Havas Henrik Vona Gáborról írt könyve, amelynek egyetlen célja az volt, hogy segítsen felépíteni azt az egyébként teljesen hamis látszatot, hogy a Jobbiknak van esélye győzni a választásokon.

Fotó: MTI, archív

2018 őszén a szereplők ugyanazok, de minden más megváltozott. Egyrészt felcserélődtek a szerepek: ezúttal a politikusi pályát azóta elhagyó, mostanság internetes celebként működő Vona kérdezi a tévézéstől visszavonult Havast. Másrészt könyv helyett be kell érnünk egy facebookos videóval az expártelnök oldalán. A legfontosabb eltérés azonban az, hogy már nyoma sincs a tavalyi magabiztosságnak: bár Havas továbbra is meg van győződve önnön nagyszerűségéről, és Vona is igyekszik bölcsnek látszani, de lényegében 52 percnyi folyamatos kesergést látunk a videóban.

Az amúgy meglehetősen unalmas beszélgetésből kiderül, hogy mindketten áldozatok, megtudjuk, hogy még a nyolcvanas években is sokkal jobb volt (Havasnak biztosan), ma nincs szabad sajtó, sőt már igazi újságírók sincsenek, és a helyzet kilátástalan. Az interjú érdemi mondanivalóját talán az alábbi párbeszéd foglalja össze a legjobban:

Vona Gábor: – Úgy látom egyébként, hogy az újságíró, és valószínűleg Henrik is mintha valami hasonlóra gondolhatott volna, már nem újságírói szerepet tölt be, hanem lényegében politikus vagy a politikusnak egy meghosszabbított keze.

Havas Henrik: – Neee, túl jókat mond róluk. Ezek robotok. Ezek robotok.

Két csalódott ember siránkozása nem lenne túl érdekes, csakhogy kevesebb mint egy nappal a videó megjelenése után a Figyelő internetes oldala közzétett egy hangfelvételt. Ezen mások mellett Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik ifjúsági tagozatának elnöke és Z. Kárpát Dániel alelnök beszélget arról, hogyan lehetne ellensúlyozni a pártról szóló negatív híreket.

– A másik, amit írtam az elnökségi levlistára, hogy az egész bagázst, ezt a Toroczkai-bagázst azzal lehetne hitelteleníteni, hogy bemutatnánk, hogy itt nem feltétlenül politikai irányvonalbeli másképp gondolkodásról van szó, hanem személyes ambíciók kapcsán, az abban való csalódás, hogy ők nem lettek, Toroczkai nem lett pártelnök, ugye csomóan nem lettek országgyűlési képviselők – mondja a felvételen Farkas Gergely. – Jön ez a kilépési hullám, tehát ezt meg ellensúlyozva, most ugye volt egy belső kommunikáció, hogy többen léptek be, mint ahányan kiléptek. De olyanokat is lehetne, hogy megszólaltatni egy-két embert, aki akár ismertebb, vagy nem is feltétlenül kell, hogy ismertebb, hogy ő pont most lép be, meg most kezd bízni a Jobbikban, meg örül, hogy ilyen emberektől megszabadultunk, persze ezt egy kicsit szofisztikáltabban. Tehát hogy felmutatni az ellenpólust is, hogy ne csak az a kilépési hullám söpörjön végig a médiában, hanem az ellenoldal is, ami a mienket erősíti.

Később Z. Kárpát vicceskedve felveti megoldásként, hogy „valakit kirúgunk és beléptetjük”, majd komolyabbra fordítja a szót, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg.

– Ha azt a látszatot fenn akarjuk tartani, hogy itt nincsen pártszakadás, és igazából itt nem mi vagyunk reagálási kényszerben, akkor nagyon csínján kell ezekkel bánni. A legjobb lenne talán az, ha egy összefoglaló cikk készülne a Gergőnek a nyomvonalán, amit elmondott, hogy az összes lúzerről bebizonyítjuk, hogy miért lúzer, és igazából miért nem tudja elfogadni – hallatszik a felvételen. – Most nyilván ezt nem injekciósan kell megírni, tehát semmiképpen sem úgy, hogy itt valami összeesküvés-elmélet szaga legyen, de az lenne a jó, ha a kommentelőink egy copy paste-tel ezt így mindenhová be tudnák szúrni. Ha elfogadtok egy tanácsot, én nem a Zsúrpubit javasolnám, hiszen a zsurpubi.hu az annyira leekézte magát, tehát az összes ilyen támadó jellegű cuccunk az ott jelent meg az utóbbi hetekben-hónapokban.

A Figyelo.hu cikkének megjelenése napján az alelnök pechjére sajtótájékoztatót tartott, amelyen a Hír TV kérdésére a hangfelvételről is kénytelen volt beszélni.

– Az a vita, amiről tetszett idézni, arról szólt, hogy ezeknek az embereknek a személyes sztoriját ildomos-e megosztani a szélesebb nyilvánossággal, vagy sem. Én szeretnék egyetlen kulcsmondatot ebből a kiszivárgott felvételből kiemelni, ott én magam voltam az, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem teljes valóságalappal bíró vagy nem hihető híresztelést terjeszteni nem ildomos – magyarázta az eseményeket a saját értelmezésében Z. Kárpát.

Vajon az a felvételen hallható kijelentés, miszerint „az összes lúzerről bebizonyítjuk, hogy miért lúzer”, miként értelmezhető úgy, hogy „nem teljes valóságalappal bíró vagy nem hihető híresztelést terjeszteni nem ildomos”?

Ami még érdekesebb: „az lenne a jó, ha a kommentelőink egy copy paste-tel ezt így mindenhová be tudnák szúrni” – hangzik el később, és ez azért figyelemre méltó, mert a párt pert indított, és nemrégiben nyert is azon médiumok ellen, amelyek azt állították, hogy a Jobbik korábban „bérkommentelőket” fizetett, akiknek az volt a feladatuk, hogy lejárassák a pártot bírálókat. A kommentelés anyagi ellentételezéséről nem esik szó ezen a felvételen, de azért ez izgalmas mondat…

A sajtószabadságért való aggódás is hiteltelenné vált. Azt eddig is tudtuk, hogy az Alfahír pártszócső, ám Z. Kárpát azon kijelentése, hogy „az összes ilyen támadó jellegű cuccunk” a Zsúrpubin jelent meg, arra enged következtetni, hogy a gyenge szakmai színvonalú internetes bulvároldalt is eszközként használta az egykori nemzeti radikális párt. Amelynek múlt szombati kongresszusa után Gyöngyösi Márton frakcióvezető arról beszélt, hogy a Jobbik egységes, stabil és növekedő párt, amelyik „tudja, hogy honnan jött, tudja, hogy hová tart, és céljai vannak”.

Mindebből azonban semmi sem látszik.