A 46 éves, független politikus Mesisi azóta töltötte be a belügyminiszteri postot, hogy Fahfah kormánya öt hónappal ezelőtt hivatalba lépett. Egy hónapja van arra, hogy megalakítsa kormányát, majd azt a parlamentnek egyszerű többséggel jóvá kell hagynia.

Hirdetés

Mesisi nem volt azok között, akiket a parlamenti pártok ajánlottak a köztársasági elnöknek jelölésre.

Meg nem nevezett források Fahfah lemondása után elmondták a Reuters hírügynökségnek, hogy az államfő kérte őt erre a lépésre, mert a parlamentben egyre hangosabban követelték menesztését vélt összeférhetetlensége miatt, tudniillik állami megbízásokat elnyerő vállalatok részvényese volt. Fahfah tagadta, hogy szabálytalanságot követett el. A 2019-es parlamenti választásokon első helyen végző, mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) ennek ellenére bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez kezdett el támogatást gyűjteni akkor a parlamentben, ami Fahfah lemondása miatt okafogyottá vált.

A törvényhozás nagyon megosztott, így nem biztos, hogy Mesisi koalíciós kormányt tud alakítani, és akkor előrehozott választásokra lesz szükség.

Korábban írtuk

Az 2011. évi politikai átalakulások, az „arab tavasz” bölcsőjeként is ismert országban stagnál a gazdaság, miközben süllyed az életszínvonal, és az emberek csalódottak, amit súlyosbít koronavírus-járvány.