Hirdetés

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt arra hivatkozva nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt Bojko Boriszov miniszterelnök jobbközép koalíciós kormánya ellen, hogy nem csupán kudarcot vallott a korrupció ellen folytatott küzdelemben, hanem maga is korrupt.

Rumen Radev baloldali államfő és kormányellenes tüntetők ezrei csaknem két hete követelik a kormány lemondását. A bizalmi szavazás alatt a tiltakozó tömeg blokádot vont a törvényhozás épülete elé. A tüntetők „Mondjon le!” és „Maffia” jelszavakat skandálnak, és a kormány lemondásáig akarják folytatni akciójukat.

A 240 fős törvényhozásban a jelen lévő képviselők közül 124-en ellenezték, 102-en támogatták az ellenzéki bizalmatlansági indítványt, míg tizenegyen tartózkodtak.

Korábban írtuk

Boriszov kormányfő, aki nem volt jelen a szavazáson, minthogy Brüsszelben tartózkodott az EU-csúcstalálkozón, azt mondta, megfontolja a kormány átalakítását, de kizárta egy előrehozott választás megtartását.

A miniszterelnök büszkén hivatkozik arra, hogy kormányának sikerült javítania az ország rogyadozó infrastruktúráján, és növelni a jövedelmeket az Európai Unió legszegényebb tagállamában. Bírálói ugyanakkor azt vetik a szemére, hogy nem áll határozott szándékában gyökerestül leszámolni az elburjánzott korrupcióval Bulgáriában.

A kormány koalíciós partnerei a következő napokban összeülnek, hogy megvitassák, milyen választ adjanak a 2013 óta legnagyobb mértékű bolgár kormányellenes tiltakozó hullámra.