Az Atlanti-óceán francia partvidékén megfeneklő ceteket 1970 óta számon tartó Pelagis megfigyelőközpont január 16-án figyelmeztetett, hogy az utóbbi időszakban drámaian nőtt az elpusztult közönséges delfinek száma. December 1-je óta 282 cet vetődött partra Franciaországban.

Hirdetés

Allain Bougrain-Dubourg, a Madárvédő Liga elnöke a helyszínen készült fotók alapján azt mondta: a halászat tehető felelőssé a pusztításért. Hasonlóan vélekedett a Pelagis, amely hozzátette: az idei többlethalálozás rendkívül korainak számít.

2022. januárjában 73 közönséges delfin vetődött partra az Atlanti-óceán térségbeli strandjain. Idén január elseje és huszonnegyedike között 127 cet jutott hasonló sorsra. A legtöbb delfin általában februárban és márciusban pusztul el, amikor élelemszerzés céljából túl közel merészkednek a partokhoz. Ilyenkor, a tőkehal és a sügér halászszezonja idején gyakrabban találkoznak halászhajókkal, ami végzetes lehet számukra.

2020-ban rekordszámú, 1299 közönséges delfin pusztult el a régióban, míg tavaly csak 669. Azonban szakértők felhívták aa figyelmet arra, hogy a haldokló delfinek nyolcvan százalékát nem mossa partra a víz, hanem tetemük a tengerfenékre süllyed, és ott bomlik le. Ennek tükrében évente 8-11 ezer példány is elpusztulhat a 180-200 ezerből ebben a térségben.

Korábban írtuk

Állatvédő szervezetek szerint a francia kormánynak többet kellene tennie a delfinek tömeges pusztulásának megakadályozásáért. A Sea Shepherd France január közepén bejelentette, hogy a párizsi kabinet tétlenségét látva panaszt nyújt be az ügyben, ahogy azt 2019-ben is tette.

Az Európai Bizottság két éve követel lépéseket a francia kormánytól, és Párizs idén közzétett egy új, nyolcpontos tervet a helyzet javítása érdekében. Azonban az állatvédők nem elégedettek az intézkedésekkel: a Madárvédő Liga időpocsékolásnak nevezte az erőfeszítéseket, amelyek szerinte nem hozzák el a remélt változást, míg a Sea Sheperd rámutatott, hogy az akusztikus riasztóberendezések elűzik a delfineket korábbi vadászterületeikről.