Fotó: MTI/AP/Santi Palacios
Hirdetés

A Frontex a dpa német hírügynökségnek e-mailben eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a szervezet elítéli az embertelen bánásmód bármely formáját, a menedékkérők jogszerűtlen, eljárás nélküli visszafordítását és az erőszakot, amelyek törvénybe ütköznek az Európai Unió Alapjogi Chartájának értelmében.

Az állásfoglalásban az uniós ügynökség aláhúzta, hogy mindmáig egyetlen panaszt sem tettek a Frontex munkatársaival szemben. Hangsúlyozta azt is, hogy a Frontexnél szolgálatot teljesítőket szigorú magatartási szabályok kötelezik arra is, hogy jelentsék az általuk észlelt incidenseket, amelyekben megítélésük szerint jogsértés történhetett.

A Frontex felidézte, hogy a múltban voltak olyan jelentések, amelyek alapján haladéktalanul intézkedéseket hoztak. Ugyanakkor az ügynökségnek nincs joghatósága a tagállami határrendészetek felett, s nem is folytathat vizsgálatot a tagországok területén.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy ismertek előttük a szóban forgó jelentések, s nagyon komolyan veszik az azokban megfogalmazott vádakat.

„Az erőszak bármely formája elfogadhatatlan a migránsokkal és menekültekkel szemben” – mondta Andreeva, aki szerint a Frontex ki fogja vizsgálja a jelentések igazságtartalmát.

Mladen Marinov bolgár belügyminiszter hétfőn szintén cáfolta a határőrök illegális bevándorlókkal szemben elkövetett állítólagos jogsértéseiről szóló sajtóhírt.

„Határozottan kijelenthetem, hogy Bulgária minden emberi jogi egyezményt és megállapodást betart” – mondta Marinov müncheni látogatásán.

„A bolgár határőrök csak akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, ha a helyzet megköveteli” – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, ez olyan esetekre vonatkozik, amikor támadás éri a bolgár határőröket. Hozzáfűzte, hogy az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat szigorúan betartják.

Az ARD német országos közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora, a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságírói munkaközösség és a The Guardian című brit lap közös beszámolója szerint a Frontex európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség tétlenül szemléli a tagállami határőrizeti szervezetek munkatársainak jogsértéseit. A sajtójelentés kitér arra is, hogy az ügynökség számos nem nyilvános, belső használatra készült irata, amely a többi között „az erőszak mértéktelen alkalmazásának” eseteit dokumentálja, mások mellett bolgár, magyar és görög határőrök tevékenységét ismertetik.

A Report München, a Correctiv és a The Guardian szerint a kiszivárgott dokumentumok egyikében Frontex-alkalmazottak által elkövetett kihágásokra, jogsértésekre is van példa, a belső jelentés szerint felnőtt kísérő nélkül toloncoltak haza fiatalkorú elutasított menedékkérőket, és szükségtelenül bilincseltek meg kitoloncoltakat.

Bulgária az EU külső határának Törökországgal közös szakaszának védelméért felelős, amely a Fekete-tengertől Edirne városáig húzódik.