Hirdetés

Az Ukrajnával szomszédos Lublini Vajdaságban útzárakat állítottak fel, és több határátkelőhelynél is megbénították a forgalmat a gazdák.

„Ami az Ukrajnából érkező tranzitot illeti, azt hajlandók vagyunk elfogadni, de csak akkor, ha egy adott mennyiségre már vámot vetnek ki. Akkor minden működni fog. Először a mi termékünket adjuk el, és aztán ha valami nem kapható a mi piacunkon, akkor azt más országokból importáljuk” – sorolta a követeléseket egy lengyel gazda.

Bár a Európai Bizottság a hónapok óta tartó tüntetések hatására enyhített néhány környezetvédelmi szabályozáson, a gazdák szerint ez nem elég.

„Ha az Ukrajnából és az Európai Unión kívülről érkező gabona továbbra is ellenőrizetlenül eláraszt minket, és nem vizsgálják be, akkor szerintem nem lehet szó kompromisszumokról. Az első dolog, amit meg kell tenniük, hogy az ellenőrizetlen import problémáját megoldják” – mondta egy termelő.

De nemcsak az ukrán átkelőhelyeknél tiltakoztak, hanem az ország túlsó felén, a német határ közelében is. A termelők szerint a vámmentesen behozott ukrán gabona elárasztotta a lengyel piacot. Az olcsó és ellenőrizetlen áruval pedig a lengyel termékek képtelenek versenyezni.

Korábban írtuk

(forrás)