Fotó: facebook.com/Vatican News (archív)
Hirdetés

„A következetesség nagyon fontos. Amikor harmadik világháborúról beszélünk, amely éppen most zajlik, tanulnunk kell a második világháborúból” – áll a diplomáciai képviselet közösségi médiában közzétett üzenetében, melyben aláhúzzák: „ha véget akarunk vetni a háborúnak, mindent meg kell tenni azért, hogy levágjuk a sárkányt!”.

„Ami a fehér zászlót illeti, ezt a vatikáni stratégiát a XX. század első felének történelméből ismerjük. Arra kérem Önöket, hogy ne ismételjék meg a történelmi hibákat, és következetesen támogassák Ukrajnát és népét az életben maradásért vívott tisztességes harcában. A mi zászlónk kék-sárga. Alatta élünk, halunk és diadalmaskodunk. Más zászlót nem emelünk fel” – szögezte le vasárnap az X-en Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Kuleba egyúttal köszönetet mondott Ferenc pápának, hogy rendületlenül imádkozik a békéért.

„Továbbra is reméljük, hogy az Európa szívében pusztító háború két éve után talál majd lehetőséget arra, hogy apostoli látogatást tegyen Ukrajnában, és támogatásáról biztosítsa a több mint egymillió katolikus ukránt, több mint ötmillió görögkatolikust, valamennyi keresztényt és minden ukrán embert” – tette hozzá a külügyminiszter.

Korábban írtuk

Ferenc pápa a múlt hónapban adott interjút az RSI svájci televíziónak, melynek átirata és részleges videofelvétele szombaton került a Reuters hírügynökséghez.

„Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kapcsán a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét.

A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta.

A teljes interjú a tervek szerint március 20-án kerül adásba.

Mindeközben vasárnap az ukrán hadsereg azt közölte, az orosz erők ismét dróntámadásokat intéztek Ukrajna ellen az éjszaka, hozzátéve, hogy a légvédelem a 39, Sahíd típusú drónból 35-öt megsemmisített.

A drónok elsősorban Ukrajna déli részét, köztük Odessza régióját célozták, áldozatokról nem tudni.

Az orosz fél emellett Sz-300-as légvédelmi rakétákkal támadta Harkiv megye északi részét és a donyecki régiót.