Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa
Lech Wałęsa egy őt ábrázoló archív fénykép előtt. Sokat változott a világ, és az egykori szakszervezeti vezető is
Hirdetés

Lech Wałęsa szerint Lengyelországban polgárháború fenyeget. Nem lehet közömbös egyetlen lengyel sem, ha a Szolidaritás ikonikus alakja, majd Lengyelország államfője ilyen figyelmeztetéssel fordul saját népéhez. Csakhogy ennek a figyelmeztetésnek van egy furcsa politikai üzenete. Wałęsa, az egykori villanyszerelő ugyanis a lengyel balliberális tábor felé sodródott, és most innen inti a konzervatív lengyel kormányt. Vajon mi történt az egykori munkásvezetővel?

Czesław Kiszczak tábornok, egykori kommunista belügyminiszter 2015-ben halt meg, kilencvenéves korában. Hagyatékában volt egy dosszié, amely szerint a pártállami állambiztonság kétszer is beszervezte Lech Wałęsát. Az epizód bekerült Andrzej Wajda Wałęsa – A remény embere című filmjébe is.

Wałęsa most éppen arra figyelmeztette a konzervatív kormányt, hogy a válságot nem lehet rendőri fellépéssel megoldani. Épp akkor jött az üzenet, amikor a lengyel ügyészség 88 eljárást indított a közelmúlt tüntetései és az azokhoz kapcsolódó erőszakos cselekmények kapcsán. Mindenekelőtt a keresztény kegyhelyek elleni támadások után kutakodnak az ügyészek, az adatok szerint 74 templomot rongáltak, illetve szentségtelenítettek meg a tüntetők erőszakos csoportjai, megzavarva számos istentiszteletet is. A demonstrálók emellett megszegték a kormány szigorú járványellenes intézkedéseit is, miközben az országban a napi megbetegedések száma nemrég elérte a 30 ezres csúcsot. Az ügyészek némileg óvatosak, az eljárások konkrét nevek és gyanúsítottak nélkül folynak egyelőre.

A polgárháborúra nyilván a lengyel nemzet súlyos megosztottsága adna okot. Ez Lengyelországban már évek óta beszédtéma, „mucsaiak” és európaiak, vallásosak és ateisták, maradiak és modernek, ezekkel a jelzőkkel illetik egymást a szemben álló táborok képviselői.

Korábban írtuk

Ilyen körülmények között került sor a múlt csütörtökön Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki budapesti találkozójára. Ha a német közszolgálati adó, a ZDF meghatározását tekintjük, akkor ebben az esetben a Seggfej és a Gengszter ült tárgyalóasztalhoz, a mögöttük álló hülyék, értsd: a magyar és a lengyel nép képviseletében. A találkozó egyfelől a két állam EU-s költségvetési vétójának megerősítése, a lengyel–magyar együttműködés politikailag is hivatalos bejelentése volt. Mondván, egyikük sem ír alá olyat, ami a másiknak nem felel meg. Másfelől állásfoglalás a nemzetek Európája mellett, ami megvalósíthatatlan és megtarthatatlan az olyan értékek védelme nélkül, mint a keresztény kultúra. A részvevők figyelmeztettek arra is, hogy ez az együttműködés igen komoly történelmi múltra tekint vissza, és gazdag tapasztalatok birtokában van, mintegy folytatása a két nép közös sorsának.

E tiszta és világos szavak arra válaszolnak, hogy a nyugati média most azzal manipulálja saját közvéleményét: pont e kapcsolat és az ebből eredő közös vétó akadályozza az uniós megmentési csomag tartalmának „segítő szándékú szétosztását”, és áll szemben az európaiságtól elvárható „nemes lelkű” szolidaritással. A lengyel és a magyar kormány mindenesetre rég felismerte azt a csapdát, amelybe a jogállamiság, a hétéves költségvetés, a segélycsomag és a migráció egymásra csúsztatásával akarták becsalni.

A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy Moszkva egy olyan különleges beszélgetés hanganyagát követelte a minap a lengyel főügyészségtől, amely az oroszországi Szmolenszknél lezuhant lengyel kormánygép fedélzetén hangzott el, és eddig még nem került górcső alá. A lengyel főügyészég nem tud ilyen felvételről. Kell hogy legyen kapcsolat az orosz kérés és a balliberális varsói napilap, a Gazeta Wyborcza friss publikációi között, amelyek – erőt merítve a kormányellenes demonstrációkból – azokat a régi, már megbukott vádakat elevenítették föl, amelyek szerint Lech Kaczyński államfő maga ragaszkodott volna a szmolenszki leszálláshoz a rossz időjárási körülmények ellenére is; a pilóták tapasztalatlanok voltak; a légierő gépen tartózkodó parancsnokának vérében pedig alkoholt talált az orosz vizsgálat. Mi ez? Alkalmi összefogás a konzervatív Moszkva és a liberális varsói modernitás között a „lengyelellenesség” alapjain állva? Hasonló útra tért Wałęsa is. Mit remél a balliberálisoktól? Mindenekelőtt hallgatást.