A francia elnökválasztás független centrista jelöltje, Emmanuel Macron mellett foglalt állást Angela Merkel, a német kancellár egy szerdai lapinterjúban: elmondta, örülne, ha az EU-párti jelölt győzne a választás második, vasárnapi fordulójában.

Fotók: MTI/AP, szerk.

A Kölner Stadt-Anzeiger című lapban közölt interjúban Angela Merkel kiemelte, hogy a franciaországi elnökválasztás döntő jelentőségű az Európai Unió stabilitása és jövője szempontjából.

„Természetesen a francia választók döntéséről van szó, amibe nem szólók bele, de elmondom, hogy örülnék, ha Emmanuel Macron győzne, mert következetesen Európa-párti politikát képvisel” – tette hozzá.

Mint mondta, Macron nem ismeretlen számára, már akkor megismerte, amikor az elnökjelölt még a szocialista kormány gazdasági minisztere volt. Sikere „pozitív jelzés volna a politikai közép számára, amelynek erejét itt, Németországban is meg akarjuk őrizni” – emelte ki a kancellár.

Emmanuel Macron magától értetődő módon elsősorban hazája érdekeit tartja szem előtt, de egyben „elkötelezett Európa-párti” politikus, és „nagyon Európa-párti választási kampánya a jó német-francia kapcsolatok szempontjából is pozitív jelzés” – mondta Angela Merkel.

Emmanuel Macron a második fordulóban a Nemzeti Front vezetőjével, Marine Le Pennel verseng az államfői tisztségért.

MTI