A tárcavezető röviddel azelőtt nyilatkozott, hogy megkezdődött volna az uniós belügyminiszterek rendkívüli online tanácskoza, amelyen Ausztria javasolni fogja, hogy az Afganisztánnal szomszédos országokban hozzanak létre a kitoloncoltakat befogadó központokat. Az osztrák álláspont szerint az EU-nak biztosítania kell a „keretfeltételeket” az ebben részt vevő célországoknak, és egyenrangú partnerekként kell a tárgyalásokat lefolytatni erről a kérdésről. Fontos, hogy a jogállamiság hiteles maradjon – fogalmazott Nehammer.

Hirdetés

Az osztrák belügyminiszter kiemelte, hogy Ausztriában él jelenleg az EU második legnagyobb – 44 ezres – afgán közössége. További terhelést nem bír el az ország – figyelmeztetett Nehammer.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miből gondolja, hogy az Afganisztánnal szomszédos – már eleve erős menekültáradattal szembesülő – országok hajlandóak lennének még Európából kitoloncolt afgánokat is befogadni, Nehammer azt felelte, hogy az lenne a „legészszerűbb segítség”.

Az osztrák miniszter szerint az EU-ban világos egyetértés van abban, hogy a 2015-ös menekültválság semmiképpen nem ismétlődhet meg, és ennek elkerülésére összehangolt és határozott fellépés szükséges.

Korábban írtuk

Nehammer kifejtette: az a cél, hogy az emberek nagy részét a régióban tudják tartani. Mindeközben azonban nem szabad cserbenhagyni azokat az országokat, amelyek ebben segítséget nyújtanak.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő viszont kedden a közösségi oldalain annak a véleményének adott hangot, hogy az afganisztáni belpolitikai fejlemények alapján nem tartja „helyénvalónak” az Afganisztánba történő kitoloncolásokat.