Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet, archív, illusztráció
Hirdetés

Von der Leyen elmonda, az Európai Bizottság a nap folyamán elfogadta a védőeszközök uniós határok közötti mozgatásának engedélyezési rendszerét.

Bejelentette, hogy az uniós bizottság hétfőn uniós szintű közbeszerzést ír ki az egészségügyi készletek és a lélegeztetőkészülékek tesztelésére, továbbá útmutatásokat fog előterjeszteni a határellenőrzést érintő intézkedésekre a nemzeti kormányok számára.

„Az emberek egészségének védelme érdekében hozott intézkedések nem akadályozhatják a dolgozók közlekedését, valamint az áruk forgalmát az egészségügyi rendszerek, a gyárakat és üzletek működése érdekében” – fogalmazott.

Az uniós intézményeknek a tagállamokkal közösen mihamarabb össze kell hangolniuk a szükséges válaszlépéseket – hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke vasárnapi közleményében leszögezte: a tagállamok kormányainak nem szabad korlátozniuk az orvosi felszerelések szállítását, és fel kell hagyniuk a szabad mozgás akadályozását eredményező egyoldalú intézkedéseikkel.

„A járvány elleni harc egész Európára kiterjed, ezért a kormányoknak és az EU intézményeinek együttműködésre és szolidaritásra kell törekedniük” – fogalmazott.

Kijelentette, semmilyen erőfeszítés nem elegendő az emberek egészségének védelme és a rászorulók segítése érdekében.

Biztosítani kell az orvostechnikai eszközök megfelelő gyártását és szállítását – húzta alá.

Alapvető fontosságúnak nevezte a belső piac működésének biztosítását és szabályainak tiszteletben tartását.

A vírus nem tartja tiszteletben a határokat, ezért a határellenőrzés önmagában nem elégséges a leküzdésére – monda. Szerinte az unió külső határain szabályszerűen és a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban végzett ellenőrzések megerősítése azonban hozzájárulhat a schengeni övezet hatékony működéséhez.

Gondoskodni kell arról, hogy minden termék, köztük az orvostechnikai eszközök a rendeltetési helyére kerüljenek, és oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van – hangsúlyozta

„A szolidaritásnak, a kölcsönös bizalomnak és az őszinte együttműködésnek kell irányítania a járvány elleni küzdelemben tett lépéseinket” – mondta.

Ezek az alapelvek, amelyek Európa lényegi elemeit jelentik, most még jobban szükségesek, mint valaha – tette hozzá az uniós parlament elnöke.