Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Kelly Clark
Erdőtüzek füstje száll fel az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartománybeli Halifaxban 2023. május 28-án
Hirdetés

Az uniós közlemény szerint Kanada kérésére az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül, azonnali válaszlépésként Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására – közölték.

Emlékeztettek: május óta Kanada számos térségében keletkezett erdőtűz, a szokatlanul nagykiterjedésű és intenzitású tüzek eddig mintegy 4,1 millió hektáron pusztítottak. Az érintett terület akkora, mint Hollandia – írták.

Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli városait is eléri, és az átlagosnál tízszer több széndioxidot bocsát ki. Az erdőtüzek miatt május óta több mint 20 ezer embert telepítettek ki Kanadában.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézi, aki azt mondta: az erdő- és bozóttüzek egyre gyakoribbak és egyre jelentősebb pusztítást végeznek világszerte. Életeket fenyegetnek, a felperzselt területek ökológiai helyreállása pedig egyre tovább tart.

Az uniós biztos köszönetet mondott Franciaországnak, Portugáliának és Spanyolországnak, hogy segítséget nyújtanak Kanadának „egy olyan időszakban, amikor Európa is erdőtüzek veszélyének van kitéve”. Ez a három ország az év elején szintén közel háromszáz tűzoltót küldött a chilei erdőtüzek leküzdésére -emlékezetetett.

„Az európai szolidaritás globális” – tette hozzá az uniós biztos.

Norvégiához közelít a kanadai erdőtüzek füstje

Minden jel szerint még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része – közölték norvég kutatók.

A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét.

A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták – közölte a független kutatóintézet.

Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét.

Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik.

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken, és az amerikai Major League Baseball meccseit is át kellett ütemezni. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat. New Yorkban csütörtöktől ingyenesen lehet az N95-ös maszkokhoz hozzájutni.

Korábban írtuk