„Értesüléseink szerint az európai külügyi szolgálat ajánlásokat fogalmazott meg Ukrajnának, amelyek abból indulnak ki, hogy azokkal a módszerekkel, amelyekkel Ukrajna jelenleg harcol, nem lehet győzni, és Ukrajna veszíteni fog. Ezért a tétet arra kell helyezni, hogy Ukrajnának még több nagy hatótávolságú fegyvert kell átadni, hogy – az EU megfogalmazása szerint – elérje Oroszország szívét, és ezáltal zavart és pánikot kelteni, és aláásni a nép bizalmát. Ez vajon nem közvetlen részvétel háborúban? Természetesen (az)”

Hirdetés

– mondta Lavrov.

„Ahhoz, hogy a Nyugat hadat üzent nekünk, nem férhet kétség, ezt ők nem is titkolják. És bár mindig arról beszélnek, hogy mi csak fegyvereket adunk Ukrajnának, ő meg a saját erejéből harcol, mindenki tudja, hogy ez hazugság. Nyugati kiképzők figyelik, hogyan tervez az ukrán vezérkar, és segítenek a célravezetésben, ebben már 100 százalékig biztosak vagyunk”

– jelentette ki a miniszter.

„A háborúban a stratégák a legfontosabbak, ők pedig nem Kijevben, hanem messze vannak”

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy Ukrajna ügyében Nagy-Britannia irányvonala „agresszívabb”, mint az Egyesült Államoké.

Korábban írtuk

Az orosz védelmi minisztériumnak a február 11-16. közötti időszakra vonatkozó hadijelentése szerint az orosz haderő 30 csoportos csapást hajtott végre precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán hadiipari létesítményekre és katonai objektumokra. Az összefoglaló szerint az elmúlt héten az orosz hadsereg Donyecknél, a donyecki régió déli részén és Limannál előrenyomult az elmúlt héten, miközben négy frontszakaszon 81 ukrán támadást vert vissza.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint 46 ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezés vonalán több mint 5500 katonát veszített, akik közül a legtöbben, több mint 1820-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az orosz védelmi minisztérium heti összesítése a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetési pontot, egy MiG-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, 19 harckocsit, 77 páncélozott harcjárművet – közülük 44-et a limani frontszakaszon -, HIMARS, Vilha és Vampire sorozatvetők 36 rakétáját, egy JDAM irányítható légibombát, továbbá 405 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban egy civil életét vesztette, négy pedig megsebesült.