Izrael az elmúlt napokban már ajánlkozott békeközvetítőként Oroszország Ukrajna ellen február 24. óta tartó háborújában, amelyet Putyin indított el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen is kérte erre Jeruzsálemet izraeli közlések szerint.

Hirdetés

Imran Hán pakisztáni kormányfő már régebben tervezett február 24-i látogatását nem számítva Bennett az első külföldi vezető, aki a háború kirobbanása óta Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombat este megerősítette, hogy Bennett munkalátogatáson Moszkvában járt, és az orosz elnökkel az ukrajnai helyzetről tárgyalt, de további részleteket nem közölt. Izraeli részről annyit tettek hozzá, hogy az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos lépéseit Bennett Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is egyezteti.

Putyin egyebek között azzal a bejelentéssel rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Korábban írtuk