Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A felvételeken Guaidó egy benzinkútnál elsétál egy kocsisor mellett, és üdvözli az autósokat, szót vált velük. Kesztyű és egészségügyi maszk van rajta a koronavírus-járvány miatt.

Az ország hatóságai 2019 januárja, vagyis azóta körözik őt különböző vádakkal, hogy Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát, mert az ellenzék szerint Nicolás Maduro elnököt csalással választották újra 2018-ban. Mindazonáltal nyilvános letartóztatási parancsot nem adtak ki ellene.

Maduro hétfőn utalást tett arra, hogy Guaidó valamelyik ország caracasi nagykövetségén tartózkodhat, majd csütörtökön Jorge Arreaza külügyminiszter egy rádióinterjúban azt állította, hogy Franciaország nagykövetségén húzza meg magát. Párizs hivatalosan tagadta ezt.

Korábban írtuk

„Ők rejtőzködnek, nem én (…), ki is tűztek 15 millió dollár jutalmat a fejükre. Én éppen hogy megmutatom magam” – mondja Guaidó az egyik videón Maduro kormányára utalva. A felvételekből nem derül ki, hogy hol és mikor vették fel őket.

Az amerikai igazságszolgáltatás tűzött ki 15 millió dollár jutalmat annak, aki elfogja a Washington által „narkoterrorizmussal” vádolt Madurót.

Mintegy ötven ország – köztük Franciaország – Guaidót ismeri el Venezuela ideiglenes elnökének, nem pedig Madurót.

A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság akkor vált kifejezetten súlyossá, amikor Guaidó ideiglenes elnöknek nyilvánította magát. Az ellenzéki vezetőtől a parlamenti elnöki tisztséget a Maduro-kormányhoz hű legfelsőbb bíróság már 2018-ban megvonta. Az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte Guaidót az ideiglenes elnöki tisztségben addig, amíg nem tartanak szabad választásokat az országban. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú külföldi szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát szenvedi el, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, következésképpen komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járványban.