Ulrike Scharf a dpa hírügynökségnek nyilatkozva szombaton kijelentette: hibásnak tartja, hogy a szövetségi kormány kísérő nélkül érkező gyerekként kategorizálja az Ukrajnából valamilyen gondozóval érkező kiskorúakat is, mert ez azzal a következménnyel jár, hogy ezek a gyerekek a gyermekjóléti szolgálatok gyámsága alá kerülnek.

Hirdetés

„Ez teljesen meghaladja az (ellátórendszer) erejét. Nem tudják ezt kezelni” – állította Scharf, hozzátéve, hogy a gyermekjóléti létesítményeket nem arra tervezték, hogy ilyen nagy számban szállásoljon el gyerekeket, akik között több fogyatékossággal élő is van. Ráadásul a gondozóval érkező gyerekeket el kell ilyenkor választani az őt Ukrajnából kísérő felnőtt személytől, ami szintén nem a gyerekek legjobb érdekét szolgálja – érvelt a bajor miniszter.

Ulrike Scharf botrányosnak nevezte azt, hogy Anne Spiegel, a szövetségi kormány családügyi minisztere elutasította a tartományok egyhangúlag megfogalmazott tiltakozását a mostani rendszerrel szemben. 

A hét közepén Németországban országos hatáskörű koordinációs központot hoztak létre az Ukrajnából egyedül érkező, minden bizonnyal árván maradt gyermekek elhelyezésére. Ennek keretében az SOS-Gyermekfalvak nevű civil szervezet forródrótján jelentkezhet bárki, aki el tud szállásolni szülő nélkül maradt ukrán gyerekeket.

Korábban írtuk