Miután tízéves kislánya belehalt a nemiszerv-csonkító (FGM) műtétbe, az édesapa a barbár szokás védelmére kelt.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szomáliai Dahir Nur tízéves kislánya vérveszteség miatt halt meg július 17-én, két nappal azután, hogy nemiszerv-csonkítást hajtottak végre rajta. Az apa mégis azt nyilatkozta a Voice of Americának (VOA), hogy a beavatkozással járó veszélyek ellenére a „környéken élők elégedettek”, hozzátéve, hogy a barbár szokás az ország „kultúrájának” része.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) adatai szerint a Szomáliában élő nők 98 százaléka esett át női nemiszerv-csonkításon – mindez annak ellenére, hogy az ország alkotmánya tiltja a szokást, amelynek lényege a női nemiszerv külső részeinek részleges vagy teljes eltávolítása, vagy más, maradandó sebek okozása nem-orvosi célból. A beavatkozás visszafordíthatatlan és súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Dr. Abdirahman Omar Hassan, a Hanano kórház vezetője azt nyilatkozta, még soha nem látott „ilyen módon megcsonkított” nőt. Az orvos tagja volt annak a csoportnak, amely megpróbálta megmenteni a kislány életét. Elmondta, a kislány tetanuszfertőzéstől is szenvedett, ez valószínűleg az eredeti csonkítás során használt, nem fertőtlenített eszközök miatt következett be.

A kislány apja mégis azt mondja, nem fog perelni, és senkit nem hibáztat lánya haláláért.

Hawa Aden Mohamed, egy nőjogi csoport vezetője szerint egy esetleges per minden bizonnyal sehová nem vezetne: „A műtétet végző nőt nem tartóztatták le, de ha le is tartóztatnák, nincs törvény, amely garantálná, hogy bűnhődni fog tettéért” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek. – „Ez csak egy a Szomáliában napi szinten megtörténő esetek közül”.

A női nemiszerv-csonkítás kriminalizálása irányába tett lépéseket Szomáliában politikusok akadályozzák, mert attól tartanak, azzal elveszítenék azoknak a szavazóknak a támogatását, akik szerint az FGM egy vallási elvárás.