A lap szerint Sammy Mahdi migrációs és menekültügyekért felelős államtitkár csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó követni Hollandia és Németország példáját, így a belga kormány nem fogja felfüggeszteni a kitoloncolásra várók hazatelepítését. Mahdi azóta megváltoztatta az állápontját, és kijelentette, hogy az illegális bevándorlókat légi úton lehetetlen visszaküldeni Afganisztánban, mivel jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak a kabuli nemzetközi repülőterén.

Hirdetés

„Belgiumnak továbbá biztosítania kell a háború és az üldöztetés elől menekülők védelmét” – idézte az államtitkárt a The BrusselsTimes.

Belgium múlt hétfőn – Németországgal, Ausztriával, Hollandiával, Dániával és Görögországgal, együtt – az Európai Bizottsághoz fordult levélben, amelyben azt kérték, hogy az unió ne akadályozza meg a menekültstátuszra nem jogosultak hazaküldését Afganisztánba. Németország és Hollandia múlt hét közepén bejelentette, hogy a háborús helyzet miatt nem küldi vissza az illegális migránsokat hazájukba.

Hétfői hírek szerint több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. Vasárnap a radikális iszlamista tálib seregek harc nélkül behatoltak a fővárosba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Vasárnap Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

Korábban írtuk