Az afganisztáni születésű Rina Amiri Joe Biden elnök megbízásából az afgán nők és lányok jogai tiszteletben tartásának megfigyelésével foglalkozik majd.

Hirdetés

Blinken a közleményben kiemelte, hogy Washington stabil és békés Afganisztánt szeretne látni, amelynek minden állampolgára biztonságban érezheti magát.

A nemzetközi közösség aggodalommal figyeli az emberi jogok, különösen a nők jogainak alakulását az ázsiai országban, amióta újra a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra, akik előző kormányzásuk idején – a múlt század végén – már súlyos bírálatokat váltottak ki a nőkkel szembeni politikájuk miatt. A jelenlegi vezetés is igyekszik kizárni a nőket a köztisztviselői rétegből, és korlátozza oktatási-tanulási jogaikat is.

Amiri már korábbi amerikai kormányoknak is szakértőként és tanácsadóként segített az afganisztáni jogok területén.

Korábban írtuk

Blinken bejelentette azt is, hogy Stephanie Foster személyében főtanácsadót nevez ki, elsősorban azoknak az afgán nőknek a segítésére, akik korábban támogatták az ott állomásozó amerikaiakat, és időközben kimenekítették őket az országból. Foster szintén régóta részt vesz az amerikai külügyminisztérium munkájában.