A politikus a TV Globo Jornal Nacional című, Brazília legnagyobb nézettségű esti hírműsorának adott interjújában bizonyítékok említése nélkül ragaszkodott ahhoz, hogy a korábbi brazil választásokon csalás történt.

Hirdetés

Bolsonaro hónapok óta azt állítja, hogy az elektronikus szavazógépek manipulálhatók. A volt hadseregparancsnok azonban azt mondta, hogy „a katonaságnak szerepet kell vállalnia a szavazás átláthatóságának meghatározásában”.

A közvélemény-kutatások szerint Bolsonaro lemarad az elnökválasztási versenyben baloldali riválisával, Luiz Inacio Lula da Silva volt elnökkel szemben, aki 2003-2010 között kormányzott, amikor Brazília gazdasága fellendült.

Az interjú közvetítése idején is tiltakozások voltak az ország nagyvárosaiban, ahol a kormányzásával elégedetlen emberek „Ki Bolsonaróval!” jelszavakat skandáltak és edényekkel csörömpöltek. Bolsonaro azt mondta, rossz gazdasági helyzetben lévő ország irányítását vette át, és a helyzetet csak súlyosbította a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, de neki sikerült túljutni ezeken a gondokon.

Eredményei között említette az alacsony jövedelmű családok havi támogatásainak növelését, amelyről azt mondta, hogy 20 millió brazilnak kedvez. Ettől nőtt a hivatalban lévő elnök népszerűsége, és csökkent Lula előnye a felmérések szerint.

Bolsonaro egyben visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint irányítása alatt megnőtt az erdőirtás mértéke az Amazonas vidékén. Ehelyett azzal vádolta meg a kormány környezetvédelmi ügynökségét (Ibama), hogy jogsértést követett el azzal, hogy megsemmisítette az esőerdőben az illegális aranybányászoktól lefoglalt nehézgépeket. Hozzátette, hogy Brazíliában az Amazonas-vidék területe akkora, mint Nyugat-Európa, és az ország megőrizte zöld területeinek 66 százalékát.

Kedden a brazil rendőrség razziát tartott több olyan üzletembernél, aki Bolsonaro újraválasztását támogatja – értesült a Reuters brit hírügynökség nevük elhallgatását kérő, két jól értesült embertől. A házkutatások azután történtek, hogy egy médiajelentésben megvádolták őket: államcsínyt fontolgatnak, ha a radikális jobboldali vezető alulmarad az októberi elnökválasztáson.

Luciano Hang milliárdos, a Havan áruházlánc alapítója, Bolsonaro első számú támogatója elismerte a razzia megtörténtét, de azt mondta, a média eltorzította csoportos chatelésüket.

A Metropoles brazil hírportál a múlt héten azt írta, hogy az üzletemberek a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás egyik csoportjának tagjaiként esetleges választási csalásokról bocsátkoztak találgatásokba, és megvitatták, milyen előnyei lennének egy államcsínynek, ha Bolsonaro elveszítené a választást.

Korábban írtuk