Aligha tudják maguk mellé állítani a bizonytalan szavazókat a német szociáldemokraták (SPD) az egy hónap múlva tartandó szövetségi parlamenti (Bundestag) választásig, borítékolható a CDU-CSU győzelme – mondta Törcsi Péter, Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Martin Schulz SPD-s kancellárjelölt egy vasárnapi televíziós interjúban arról beszélt: a német szociáldemokraták a bizonytalan szavazók megnyerésével győzhetnek a szeptember 24-ei választáson.
    
Törcsi Péter szerint a hátralévő négy hét már nem elég ehhez, főként, hogy a nyugati demokráciákban a szavazók jellemzően ilyenkorra már eldöntik, kire fognak szavazni. 
    
Ha vannak is olyanok, akik halogatják a döntést, biztos nem 30-40 százaléknyian. Jelenleg csaknem 15 százalékpontnyi a különbség az SPD és a CDU-CSU népszerűsége között, így hacsak valami nagy dolog nem történik, akkor borítékolható, hogy Merkel pártja nyer – mondta.
    
Ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv szerint újra nagykoalícióra lép a CDU-CSU és az SPD, tehát az utóbbi is kormányzati szereplő lesz, de „nyilvánvalóan nem Martin Schulz vezetésével” – folytatta a kutatási igazgató. 
    
Ha a szociáldemokraták történelmi vereséget szenvednek, akkor Schulznak le kell mondania pártelnöki tisztségéről, és nem fog szerepet vállalni a kormányban, ha azonban még sikerül javítania a várható eredményen, akkor elképzelhető számára a kormányzati szerep – tette hozzá.
    
A népszerűségvesztés hátteréről Törcsi Péter úgy vélekedett: Martin Schulz és pártja akkor hirdetett klasszikus baloldali programot, amikor a német szavazótábor jobbra kezdett tolódni. 
    
A szavazókat jelenleg nem az adóemelések vagy a társadalmi igazságosság érdekli, hanem a közbiztonság, a terrortámadások megakadályozása és a bevándorlás visszaszorítása, és korábbi politikája ellenére Angela Merkel ezeket a témákat hitelesebben tudja képviselni – mondta.

(MTI)