Felfüggesztette Andrea Cozzolino és Marc Tarabella szocialista képviselők mentelmi jogát az Európai Parlament (EP). Az uniós döntéshozó testület képviselői a csütörtöki plenáris ülésen szavaztak a korrupciós ügybe keveredett társaik sorsáról. 

Hirdetés

Az Európai Unió történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor kiderült, hogy elsősorban szocialista EP-képviselők és a parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetek nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

Az egyik érintettet, Andrea Cozzolino olasz képviselőt azzal gyanúsítja a belga ügyészség, hogy olyan EP-határozatok meghozatalát akadályozta, amelyek EU-n kívüli országoknak az érdekeit sértették, természetesen a harmadik országoktól elfogadott kenőpénzért cserébe

 – derült ki az EP által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumból. 

Cozzolino egyébként az uniós parlament több afrikai országot, köztük Marokkót is átfogó küldöttségének az elnöke volt, és egyben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport vezető képviselője az emberi jogi sürgősségi ügyekben.

Korábban írtuk

A másik mentelmi jogától megfosztott képviselőt, a belga Marc Tarabellát szintén azzal gyanúsítják az ügyészek, hogy harmadik országoknak kedvező álláspontot képviselt az EP-ben, véleményét pedig készpénzre váltotta. Egy ellene szóló tanúvallomás alapján összesen 120 és 140 ezer euró közötti összeget fogadott el „kompenzálásként” – állítja a Marc Tarabella ügyével kapcsolatos dokumentum. A parlamenti jelentéseket egyébként a baloldali képviselőcsoport társelnöke, Manon Aubry fogalmazta meg, miután betekintést kapott a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó belga hatóságok irataiba.

Megismétlem, ártatlan vagyok ebben az ügyben, és most már az igazságszolgáltatás dolga, hogy kikérdezzen – tagadta bűnösségét Tarabella, aki maga is ott volt az EP-szavazáson. Cozzolino eközben Olaszországból nyilatkozta a Politico brüsszeli hírportálnak, hogy egyáltalán nem aggódik. A két politikussal szemben ugyanakkor ugyanolyan erős vádakat emelhetnek, mint a korrupciós botrányban már letartóztatott személyek ellen.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.