A román államfővel közösen tartott sajtóértekezleten Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte: Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

Hirdetés

Klaus Iohannis román államfő úgy vélekedett: a schengeni csatlakozást megakadályozó decemberi döntés „pofon volt az egész EU számára”. Mint mondta: nehéz lesz ezek után elhitetni a román állampolgárokkal, hogy az EU nemcsak közös piacot, hanem mozgási szabadságot is kínál.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy vajon a schengeni csatlakozás kudarcára írható-e az, hogy Romániában jelentősen visszaesett az Európai Unióba vetett bizalom, mindkét vezető aggasztónak nevezte a jelenséget, de úgy értékelték: ezt nemcsak a schengeni bővítés elnapolása miatti csalódottság idézte elő, az euroszkepticizmus térnyeréséhez több egymást erő válság – a világjárvány, a háborús helyzet és az energiaválság – is hozzájárult.

„Érthető, hogy a románoknak egy picit elfogyott a türelmük, de amint ezek a problémák megoldódnak, meggyőződésen, hogy visszatérnek a korábbi optimizmushoz és bizalomhoz, hiszen a románok Európa-pártiak, EU-pártiak, ebben biztosak lehetünk. Románia számára egyetlen világos irány létezik: Európa” – szögezte le a román elnök.

Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte: Románia az ukrán gabonaexport számára alternatív útvonalat nyitó „szolidaritási folyosók” üzemeltetésében is fontos szerepet játszott. A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona jelentős károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott – 10 millió eurós – kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette: Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak. Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot.

Az Európai Tanács elnöke jelezte: szolidaritási üzenetét kedden személyesen is átadja Chisinauban Maia Sandu moldovai elnöknek.

Korábban írtuk