Az Európai Parlament korrupciós botránya rombolja a hitelességünket – fogalmazott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli Politico hírportálnak. A portálnak interjút adó politikus szerint a Katargate korrupciós botrány megnehezíti, hogy az Európai Unió a zajló krízisekkel, mint a gazdasági és energetikai kihívások egyszerre meg tudjon birkózni.

Hirdetés

Mint ismeretes, Eva Kailit, az Európai Parlament volt alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A belga rendőrség közlése szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A fogva tartott görög szocialista EP-képviselő kedden, a rendőrségi kihallgatása során tett részleges vallomást az ügyben.

Charles Michel a Politicónak adott interjújában elmondta, hogy mélységesen aggasztja a belga rendőrségnek az Európai Parlament jelenlegi és volt képviselői ellen felhozott bűnügyi, pénzmosási és korrupciós vádja.

Először meg kell értenünk, hogy mi történt, majd ebből tanulva olyan szabályokat kell hoznunk, amelyekkel a jövőben elkerülhetők a hasonló esetek

– fogalmazott a politikus. Hozzátette, hogy az ő munkáját és a jövő évben bemutatni kívánt javaslatainak elfogadását is megnehezíti a botrány.

Korábban írtuk

A Politico teljes cikke ITT érhető el.