Nadeau az elfelejtette felidézni, három évvel ezelőtt hogyan ünnepelte azt, hogy Washington D.C. „menedékvárossá” vált; ezt a címkét aggatják magukra azok az amerikai települések, amelyek büszkén vállalják, hogy akár a szövetségi törvényekkel és szervezetekkel szemben is megvédik a náluk menedéket kereső illegális migránsokat.

Hirdetés

Egy sajtótájékoztatón Nadeau a bevándorlásellenes Greg Abbott texasi és Doug Ducey arizonai republikánus kormányzókat szidta, amiért azok illegális migránsok ezreit buszoztatják a fővárosba.

„Elhangzott már, de érdemes megismételni, hogy a texasi és az arizonai kormányzók okozták ezt a válságot, és a szövetségi kormány nem lépett fel, hogy segítsen Washington, D.C.-n” – panaszkodott Nadeau.

„Sok tekintetben a kormányzók, Texas és Arizona tettek minket határmenti településsé” – jelentette ki később.

Korábban írtuk

Az amerikai főváros, Washington, D.C. több mint 3200 kilométerre fekszik az amerikai-mexikói határtól.

Nadeau megmosolyogtató megjegyzései ugyanazon a sajtótájékoztatón hangzottak el, amelyen Muriel Bowser, D.C. polgármestere vészhelyzetet hirdetett a migránsok beáramlása miatt, illetve bejelentette a Migránsügyi Hivatal létrehozását.

A déli határon kialakult válságra reagálva – amelynek során Joe Biden elnöksége alatt több millió migráns özönlött az Egyesült Államokba – Abbott és Ducey az év elején migránsokat kezdett buszoztatni Washingtonba, New Yorkba és Chicagóba. A demokrata vezetésű városok mindegyike menedékvárosnak hirdeti magát, azonban rengeteget panaszkodnak a migránsáradat miatt.

Az ország fővárosa évek óta „menedékváros” az illegálisan az Egyesült Államokban élő bevándorlók számára. Annak ellenére, hogy mostanában éppen „határmenti településként” beszél róla, Nadeau három évvel ezelőtt boldogan ünnepelte a menedékváros státuszának bevezetését, és megismételte a Bevándorlási és Vámrendészet (Immigration and Customs Enforcement; ICE) megszüntetésére vonatkozó követelését.

„D.C. egy menedékváros, ami azt jelenti, hogy a bűnüldöző szervek itt nem működnek együtt az ICE-szal” – mondta akkor. – „Tanácsnokként az ICE eltörlését szorgalmaztam, és megalkottam a washingtoni törvényt egy állandó bevándorlói jogi szolgáltatási alap létrehozásáról.”

(forrás)