A túlzsúfolt hajónak a parti őrség és a pénzügyőrség sietett a segítségére Lampedusa vizein. A Líbiából indult csoportban négy nőt és két kisgyereket kivéve mindannyian férfiak. Az általuk adott első információk szerint Bangladesből, Pakisztánból, Szíriából, Egyiptomból és Etiópiából származnak.

Hirdetés

A következő órákban négyszáz személyt átszállítanak Szicíliába. A rossz időjárási viszonyok miatt öt napja ez az első csoport, amely Lampedusa partjain kötött ki. A római parlamentben a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány bizalmi szavazást kért az újabb migrációs intézkedések elfogadásához.

Az új jogszabályok módosítják a felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalkorúakra eddig vonatkozó szabályokat: a 16 év alattiak esetében 30-ról 45 napra emelik a rájuk vonatkozó visszatartási időt, vagyis számukra fenntartott táborokban, intézményekben kell maradniuk további elhelyezésükig. A 16 és 18 év közöttiek esetében ugyanazt a korábbi 90 napról 150 napra emelik, és helyhiány esetén ezeket a fiatalkorúakat felnőtt táborokban is elhelyezhetik.

A magukat 18 év alattinak vallóknál az olasz hatóságok külön vizsgálatot rendelhetnek el valós életkoruk megállapítására. Az év eleje óta mintegy 15 ezer gyerek és fiatalkorú érkezett felnőtt kísérő nélkül Olaszországba.

Újdonságnak számít, hogy a régóta Olaszországban élő, hosszú időre szóló tartózkodási engedéllyel bíró bevándorlókat is kiutasíthatják az országból, ha a közrendre vagy a nemzetbiztonságra veszélyesnek tartják őket.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint január elsejétől több mint 151 ezer migráns érkezett Olaszországba a múlt év ugyanezen időszakában regisztrált több mint 94 ezerrel szemben.

Korábban írtuk