Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az európai gazdatüntetések miatt a közvélemény is kiemeltebben foglalkozik a mezőgazdaság és a gazdálkodók problémáival, és a tudósításokban is szerepel, hogy a tiltakozások, a traktorok ezreinek bevetése azokat a célokat szolgálják, hogy az agrártermelők felhívják a figyelmet egyre reménytelenebb helyzetükre Európa-szerte. A Magyar Állattenyésztők Lapja által szemlézett írás szerint az uniós zöldpolitika a létüket fenyegeti.

Ebben a fokozott stresszhelyzetben pedig nem csoda, ha az elkeseredett gazdák egészsége és lelkiállapota soha nem tapasztalt mélységbe zuhant. A családi gazdaságok generációk óta jól működő egységek, amelyek megélhetése, működése az utóbbi években/évtizedekben az európai agrárpolitika rossz irányú változása miatt került veszélybe.

Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis

A helyzet drámaiságát jelzi egy tavalyi kutatás, amely 256 ír gazdálkodó (185 férfi , 71 nő) körében végzett felmérést, és amely szerint 

– 23 százalékuk a felmérést megelőző két hétben elgondolkodott arról, hogy a helyzete olyan kilátástalan, hogy az öngyilkosságot is megfontolja;

– 55 százalékuk közepes vagy súlyos depresszióról számolt be;

– 44 százalékuk közepes vagy súlyos szorongásról, 38 százalékuk pedig közepes vagy súlyos stresszről.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Elszáradt kukoricasorok

Az öt legfontosabb, a szorongást kiváltó ok:

– a klímaváltozás mérséklését célzó kormányzati politika,

– kívülállók nem értik az ágazat működését,

– a gazdaság jövője miatti aggodalom,

– nem jut elég idő arra, hogy a család együtt töltse a szabadidejét és

– korlátozottak a társadalmi érintkezési lehetőségek.

Egy másik, Észak-Belgiumban végzett felmérés sem adott jobb eredményt: a megkérdezett 600 gazdálkodó közel fele számolt be arról, hogy a munkájuk szorongást okoz. A német és osztrák gazdálkodók több mint egynegyede érezte kiégettnek magát, ami kétszerese az általános lakossági aránynak.

A gazdák teljesen elnyomottnak érzik magukat a téves klímapolitika miatt, amely igazságtalanul őket bélyegzi meg, mintha ők lennének a bioszféra fő szennyezői. A költségek növekedése, az értékesítési árak csökkenése, a túlságosan merev és igazságtalan jogszabályok rombolják a termelők mentális egészségét.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk