A tárca szerint minden célpontot találat ért, a csapás céljai megvalósultak. A kedden kiadott napi hadijelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert egy ukrán rohamot Kupjanszknál és tíz ellenrohamot Avgyijivkánál. Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 460 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben, mintegy 174-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Hirdetés

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett hét harckocsit – közülük hatot Avgyijivkánál tettek harcképtelenné –, négy páncélozott harcjárművet – köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet –, két lengyel Krab önjáró tarackot, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 103 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 17 ezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Korábban írtuk

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Szamara megyében pokolgépes merényletet akadályozott meg önkéntes szervezetek humanitárius adománygyűjtő pontja ellen. A támadó, aki az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálatok által irányított Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű szervezet támogatója volt, az őrizetbe vételi kísérlet közben véletlenül felrobbantotta magát egy házilag készített bombával. Biztonsági tisztek és civilek nem sérültek meg.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy Oroszország rosztovi régiójában őrizetbe vették az Ajdar ukrán nacionalista zászlóalj egyik tagját, aki részt vett a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Horlivka lövetésében. A férfi ellen büntetőeljárás indult „terrorista közösség szervezése és az abban való részvétel” címén. Az Ajdart korábban terrorszervezetnek minősítették, és betiltották Oroszországban.