„Kitartunk. Már az elejétől megmondtam, hogy vannak határok. És számos alkalommal átlépték őket” – mondta az elnök a belügyminisztérium vezetőjével közös találkozón a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Hirdetés

Lukasenka hangsúlyozta: a biztonsági erők sokkal erélyesebben fognak fellépni. „Ha valaki hozzáér egy katonához – és ezt már megmondtam a tábornokoknak – , az a minimum, hogy kezek nélkül távozik. És nyilvánosan kijelentem, hogy mindenki megértse: kész vagyunk cselekedni” – fenyegetőzött.

Lukasenka szerint a lemondását követelő tiltakozásokat külföldről szervezik. Az elnök csütörtökön utasításokat adott arra, hogy ne ismerjék el többé az országban a külföldön tanuló vagy ott tanulni akaró fehérorosz egyetemistáknak a diplomáit, arra hivatkozva, hogy külföldön „agymosásnak” vetik őket alá. „Egyesek külföldön akarnak tanulni. A lengyelek, a litvánok és mások is csábítják őket. Nincs probléma. Már holnap odaadjuk nekik a jegyet, hogy távozzanak” – fogalmazott Lukasenka.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta – amelyen a hivatalos eredmények szerint Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés