Joan Ignasi Elena, Katalónia jelenlegi belügyminisztere a nemi erőszak és a szexuális támadások számának emelkedését kommentálva elmondta: több tényező is létezik, ami magyarázatot adhat a 31 százalékos növekedésre a 2019-es vírusjárványt megelőző időszakhoz képest.

Hirdetés

A helyi védelmi bizottság adatai szerint a szexuális visszaélésekről szóló bejelentések száma is mintegy 11,3 százalékkal emelkedett 2019 azonos időszakához képest – írja az El Mundo.

Ada Colau, Barcelona polgármestere, aki a héten találkozott Elenával, jelezte, hogy szeptemberben új szabályozást vezet be. A cél az, hogy a rendőrség fordítson nagyobb figyelmet a szexuális erőszakkal járó esetekre. Mindeközben Elena azt állította, a helyi rendőrség az ilyen ügyek mintegy 80 százalékát felderíti.

A katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra az elmúlt hetekben már részt vett az olyan szabadtéri járőrözésekben, amelyek célja a kiszolgáltatott személyek elleni szexuális erőszak megelőzése, valamint a szexuális erőszakot elkövetni próbáló személyek azonosítása és őrizetbe vétele.

Korábban írtuk

Miközben Barcelonában megugrott a szexuális támadások és nemi erőszakok száma, a bűnözés összességében mintegy 23 százalékkal csökkent a városban 2019-hez képest. A lopások, amelyek az összes rendőrségi panasz közel felét teszik ki, 38 százalékkal estek vissza, az utcai rablások száma pedig 17,5 százalékkal mérséklődött.

Alig egy hónapja két marokkói migránst tartóztattak le a dél-spanyolországi Alicante közelében, és azzal vádolják őket, hogy legalább nyolc lányt – köztük három kiskorút – szexuálisan molesztáltak. A két, 21 és 31 éves férfi állítólag egy helyi fesztiválon zaklatta áldozatait.

(forrás)