„Tudjuk, hogy a majomhimlő akkor terjed, ha valaki fizikailag érintkezik a fertőzött személynek a fertőzés okozta bőrelváltozásával, és úgy tűnik, a szexuális kapcsolatok most meggyorsították a vírus terjedését” – mondta akkor.

Hirdetés

Júliusban Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője arra szólította fel a meleg és biszexuális férfiakat, hogy korlátozzák szexuális partnereik számát, mivel a megbetegedések túlnyomó többsége szerte a világon „a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak” körében terjed.

A baloldali NBC News most a következőket írja:
„Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a jelenlegi majomhimlő-járvány esetében szexuális úton, különösen az ondófolyadékokon keresztül történik a vírus átadása” – mondja Dr. Aniruddha Hazra, a Chicagói Egyetem Szexuális Egészség Klinikájának orvosigazgatója, utalva azokra a közelmúltban végzett vizsgálatokra, amelyek során a vírusra az ondóban találtak rá.
Szakértők az NBC Newsnak elmondták, hogy a Betegségellenőrzési és -megelőzési Központoknak (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) és más közegészségügyi hatóságoknak aktualizálniuk illene a majomhimlővel kapcsolatos kommunikációs stratégiájukat, és erőteljesebben hangsúlyozni a meleg és biszexuális férfiak közötti szexuális kapcsolat központi szerepét a vírus terjedésében; [ezen csoportok tagjai között] található az Egyesült Államokban szinte az összes megbetegedés.
Augusztus 14-én Dr. Jeffrey Klausner, a Dél-kaliforniai Egyetem infektológusa és Dr. Lao-Tzu Allan-Blitz, a bostoni Női Klinika globális egészségügyi kérdésekkel foglalkozó rezidense a Mediumban egy esszét tettek közzé, amelyben áttekintették azon tudományos érveket, amelyek alátámasztják azt az állítást, hogy a jelenlegi járvány során a majomhimlő nagyrészt férfiak közötti anális és orális közösülés útján terjed.
„Számunkra nagyon egyértelműnek tűnik, hogy ez egy olyan fertőzés, amely az esetek túlnyomó többségében szexuális úton terjed” – állítja Allan-Blitz.

(forrás: breitbart.com, NBC News)

Korábban írtuk