Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Negyven évig az abortusz volt az egyetlen olyan orvosi eljárás Új-Zélandon, amely bűncselekménynek számított. Mostantól ez, nagyon helyesen, egészségügyi kérdéssé válik” – áll Andrew Little új-zélandi igazságügy-miniszter szerdai közleményében.

A terhességmegszakítást korábban két orvosnak vagy konzulensnek kellett jóváhagynia, akik igazolták, hogy a terhesség veszélyt jelent a nő testi vagy lelki egészségére.

Little azt mondta, e feltétel miatt sok nő kénytelen volt hazudni a mentális állapotáról, a szükségtelen várakozási idő pedig egészségügyi kockázattal járt.

A törvényjavaslatot, amelyet a 120 tagú új-zélandi parlament 68 képviselőjének szavazatával fogadtak el, az ország jogrendjének értemében alá kell írnia Patsy Reddy új-zélandi főkormányzónak is.

A most elfogadott jogszabály augusztusban, egy átfogó jogi reform keretében került a wellingtoni parlament elé, bírálói azonban a javaslatot így sem tartották elég liberálisnak. Hangsúlyozták: ebben a formában a nemi erőszak továbbra sem teszi jogossá az abortuszt, valamint az a tény sem, hogy az anya nem lesz képes felnevelni a gyerekét. Az ALRANZ nevű jogvédő csoport augusztusban azt mondta: a tervezet sokkal jobb, mint a jelenlegi szabályozás, de nem lesz olyan jó, mint amilyen lehetne.