A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) juttatott, összesen 12 ezer eurós támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabálymódosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni.

Hirdetés

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

A bécsi tartományi felsőbíróság kedden elrendelte, hogy újra kell tárgyalni az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe bizonyos chat-üzeneteket, amelyek tisztázhatják Strachét a vádak alól, illetve az ítélet indoklása nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

Júliusban egy másik korrupciós ügyben is felmentették az egykori politikust, aki 2017 és 2019 között volt alkancellárt. Abban az eljárásban azzal vádolták meg, hogy segített felügyelő bizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe, de a bíróság nem találta bizonyíthatónak a vádat.

Korábban írtuk

2019-ben az FPÖ és az Osztrák Néppárt alkotta kormánykoalíció azt követően oszlott fel, hogy napvilágra került egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát – ausztriai befektetésre készülő – dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.