Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
Angela Merkel leköszönő német kancellár az új német szövetségi parlament alakuló ülésén
Hirdetés

Múlt kedden megalakult Németországban az új Bundestag, szerdán pedig megkezdték a hivatalos koalíciós tárgyalásokat az „Ampel” tárgyalófelei, az SPD, FDP és a Zöldek. A cél, hogy december végére megalakuljon az új baloldali Scholz-kormány, de a sajtóhírek azt sugallják, még hosszú az út odáig. Közben a CDU mély válságban van, épp tisztújító kongresszusra készül, Armin Laschet, a nevetgélő kancellárjelölt pedig leköszönt Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöki posztjáról is. Közben Ausztriában egyre jobban szorul a hurok a lemondott kancellár körül: az ügyészek Sebastian Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kérik.

Az új Bundestag megalakulásával Angela Merkel aktív politikai pályafutása véget ért. Európa korszakhatárra érkezett. Tíz év alatt összezsugorodott a legnagyobb és legtekintélyesebb EP-frakció, az Európai Néppárt, miközben a baloldali pártok mind dominánsabbak.

A távozó Merkel kancellár az új vezetés megalakulásáig ügyvezető kormányfőként még hivatalban marad, de már nem korlátozhatja a leendő kabinet mozgásterét.

Angela Merkel most vezekel: mandátum híján a vendégkarzatról kell végignéznie, hogyan esik szét pártja, a CDU, és hogyan fordítják fel fenekestül az országot a baloldali politikusok, akikkel szemben állandó megfelelési kényszerben szenvedett. Az Ampel persze még több ponton is zátonyra futhat: éles vita várható a miniszteri posztokért; felállhatnak a tárgyalóasztal mellől a felek a klímacélokhoz szükséges évi 50 milliárd euró előteremtése, a szénerőművi kapacitások tervezettnél korábbi leállítása vagy a heves vitákat kiváltó nyugdíjreform miatt is, ám a meggyengült CDU-nak már nemigen osztanak lapot.

Korábban írtuk

A párt több mint hetvenéves fennállása óta a leggyengébb eredményt érte el a szeptemberi Bundestag-választáson. Armin Laschet lovagiasan magára vállalta a felelősséget, mondván, hogy egyedül ő a felelős pártja választási kudarcáért, és lemondott a tartományi miniszterelnöki posztjáról is.

Közben Ausztriában Sebastian Kurz volt kancellár mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség. A parlament alsóháza soron következő üléseinek egyikén határozhat az ügyben. A politikus ellen két eljárás folyik. Az elsőben az ügyészség azt vizsgálja, hogy miniszterelnökként hamis tanúvallomást tett-e az ÖVP és a Szabadságpárt koalíciójának felbomlásához vezető Ibiza-botrányt feltáró parlamenti vizsgálóbizottság előtt. A másik ügyben felmerült a gyanú vele és a közvetlen környezetével szemben, hogy 2016-ban közpénzből finanszírozták a népszerűségét növelő, kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.

Eddig összesen tíz személy ellen folyik nyomozás hűtlen kezelés és vesztegetés miatt. Miután az osztrák korrupció és csalás elleni hivatal, a WKStA vizsgálatot kezdett az Osztrák Néppárt vezető politikusainál, a Zöld Párt kihátrált Kurz mögül, és a kormány az összeomlás szélére került. A kancellár ekkor bejelentette, hogy lemond, utódja az addigi külügyminiszter, Alexander Schallenberg lett.

A négy éve még csodagyereknek tartott Sebastian Kurz körül lassan elfogy a levegő. Az APA és az ATV legfrisebb közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy ma már az osztrákok kétharmada Kurz teljes távozását követeli a politikából, a válaszadók 65 százaléka azt sem szeretné, ha a volt kancellár frakcióvezető, illetve pártelnök maradna. Egyedül az ÖVP-szavazók ragaszkodnak hozzá, de már ők is inkább Schallenberget tartják alkalmasabbnak a kancellári posztra.

Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár

Kurz rövid ideig tartó tündöklése hasonlóan csúfos bukással ért véget, mint egykori alkancellárjáé, akit nemtelen eszközökkel buktattak meg. 2017 nyarán egy bekamerázott ibizai villában csapdát állítottak neki, majd a videó egyes, kiragadott részleteit megszellőztette két német lap, kereken egy héttel az EP-választások előtt. És bár a videóra vett ötletelésből soha semmi nem valósult meg, a titkos­szolgálati módszerekkel rögzített felvétel mégis alkalmasnak bizonyult a politikus lejáratására.

Strachénak sem ideje, sem lehetősége nem volt védekezni, ezért az EP-választás hajrájában lemondott alkancellári tisztségéről, hogy a koalíciót megmentse. Kurz azonban nem állt ki Strache mellett, mi több, kihátrált a koalícióból is, mondván, ami sok, az sok. Új választást írtak ki, a Szabadságpárt meggyengült, az ÖVP a Zöldekkel alakított kormányt.

Gyorsan pörögtek az események, de érdemes figyelni az időzítésre. Az Ibiza-videót 2017 nyarán forgatták, nyilvánvalóan abból a célból, hogy még a választás előtt lejárassák Strachét annak érdekében, hogy a 2017. október 15-i választáson a Szabadságpárt ne tudjon kormányra lépni az ÖVP-vel, mert akkor létrejön Ausztriában egy jobbközép–jobboldali kormánykoalíció több mint kétharmados többséggel. Ezt akarták megakadályozni, de nem tudták, mivel homok került a gépezetbe. 2017. augusztus 14-én ugyanis Izraelben gyanús üzelmei miatt letartóztatták Tal Silbersteint, Christian Kern akkori szociáldemokrata kancellár kampánytanácsadóját. Silberstein és stábja nem sajnálta a pénzt, félmillió eurót költött arra, hogy Kurzot a saját választói előtt lejárassa. Hamis Facebook-oldalakon keltették rasszista és antiszemita hírét az akkori külügyminiszternek. Silberstein letartóztatása azonban nem volt bekalkulálva, így a választást Kurz fölényesen megnyerte, és létrejött a jobboldali–jobbközép kormány. Élt összesen másfél évet.

Sokaknak feltűnt, hogy ismét egyre gyakrabban szerepel az osztrák nyilvánosságban Christian Kern, a nagykoalíciós SPÖ–ÖVP-kormány utolsó kancellárja, aki saját bevallása szerint igen jó kapcsolatot ápol Soros Györggyel, annak idején például ő ígérte meg neki, hogy a CEU-t Bécsbe viszi.

Úgy tűnik, Christian Kern most látta elérkezettnek az időt arra, hogy leszámoljon politikai ellenfelével, Sebastian Kurzcal. Ami nem sikerült 2017-ben és csak félig 2019-ben, az most összejöhet 2021-ben az SPÖ-nek. A hátszél ezúttal kedvező, hiszen Németországban nyertek a szociáldemokraták, és meggyengült a CDU. Történelmi tény, hogy néhány kivételtől eltekintve, minden szuverenista törekvésük ellenére az osztrákok végül mindig a németekhez igazodtak.

Csak idő kérdése, hogy tovább gyengüljön Kurz pártja, ami már eddig is tizenegy százalékot vesztett. A háttérben már formálódik a szociáldemokrata, zöldpárti és ha kell, liberális (Neos) kormánykoalíció, német mintára. Mivel ennek a legfőbb akadálya Sebastian Kurz, el kell távolítani a politikából. Méghozzá gyorsan és végleg.

Kurz most Merkelhez hasonlóan szintén azért vezekel, mert óriási történelmi hibát követett el. Ha 2019 májusában kiáll Strache mellett, és azt mondja, az ártatlanság vélelme a Szabadságpárt akkori elnökét is megilleti, és előbb vizsgálják ki az Ibiza-ügyet, vagy elfogadja ugyan az alkancellár lemondását, de nem borítja fel a koalíciót, ma is vidáman kormányozhatná Ausztriát, ugyanis az azóta nyilvánosságra hozott teljes videó bizonyítja, hogy Strache nem követte el az ellene felhozott korrupciós bűncselekményeket, mint ahogy vélhetően Sebastian Kurz sem vétkes a csalásban és vesztegetésben, amivel most vádolják. Politikai karrierje mégis véget ért.

Európa eközben balra billent. A kontinens térképére pillantva megdöbbenve láthatjuk, hogy az Európai Néppárt (EPP) nemhogy növelni, de megtartani sem tudta az elmúlt tíz év során tagállami szinten a támogatottságát. Míg 2011-ben 16 olyan országot lehetett találni Európában, ahol néppárti tagpárt volt kormányon, addig 2021-ben már csak hetet. Ezzel szemben az Európai Parlament baloldalához tartozó gyűjtőpártok 2011-ben hét, 2021 őszén viszont már 12 államban kormányoztak, derül ki a Fidesz külügyi titkársága által készített animációból.

A történelmi bűnökért (megfelelési kényszer, naivitás, gyávaság) az ellenfél sorra benyújtja a számlát. Ideje, hogy magukra találjanak és összefogjanak Európában a maradék szuverenista erők.