Patricia Schlesinger
Hirdetés

Miután a berlin-brandenburgi tartomány közszolgálati csatornájának igazgatónőjéről, Patricia Schlesingerről kiderült, hogy a közmédia költségvetését önkiszolgáló büfének nézte, sorra esnek ki a csontvázak a szekrényből. Az ARD kilenc regionális csatornája közül több is érintett.

Patricia Schlesingert azonnali hatállyal felmentették tisztségéből hűtlen kezelés és jogosulatlan haszonszerzés gyanúja miatt. Ügyészségi nyomozás folyik ellene. A berlini főügyészség Schlesinger mellett nyomoz Wolf-Dieter Wolf, a berlin-brandenburgi közszolgálati műsorszolgáltató, az RBB igazgatótanácsának vezetője, valamint Gerhard Spörl, Schle­singer férje ellen is.

All inklusiv

Patricia Schlesinger költekezési szokásairól kiderült egy sor felháborító részlet. Tekintve, hogy a német köztévé működését száz százalékban az adófizetők pénzéből, illetve a háztartásonként kötelezően fizetendő tévéilletékből (jelenleg havi 18 euró 36 cent, azaz kb. 7200 forint) tartják fenn, Schlesinger tiszteletdíja már önmagában is botrányos volt, ám ő még további 16 százalékkal megemelte. Így az illetménye elérte az évi 303 ezer eurót (120 millió forint), majd ezt további 20 ezer eurós prémiummal is megtoldotta magának. Munkatársaival már nem volt ilyen nagyvonalú, az ő fizetésüket viszont csökkentette.

Kiderült, hogy a férje is használta azt a szolgálati autót, amelyet Schlesinger 2017 óta 150 ezer euróért béreltet magának (átszámítva 59 millió forint). A luxuskocsihoz két sofőr is járt. Az igazgatónő mindezt a berlin-brandenburgi közszolgálati rádió és televízió (RBB) büdzséjéből fedezte. A sofőrök elintézték neki a bevásárlást, masszázsra fuvarozták, de a férje üzleti tárgyalásaihoz is rendelkezésre álltak. A Business Insider című lapnak név nélkül nyilatkozó egyik sofőr részletesen beszámolt a közmédia vezetőjének napirendjéről:

Korábban írtuk

– Érte mentem, elvittem a munkahelyére, napközben fizikoterápiára hordtam, elhoztam a tisztítóból a tiszta ruhát, elintéztem a bevásárlásait.

Schlesinger igényes volt munkakörnyezetére is. Az RBB-székház 13. emeletén található irodáját a Bild szerint mintegy 660 ezer euróért újíttatta fel. A padlót 17 ezer eurós úgynevezett ökoparkettával burkoltatta le, vett egy növényfalat automata öntözőrendszerrel 7700 euróért, illetve Vitra márkájú dizájnbútorokat 60 ezer euróért. Már csak hab a tortán a masszázsfotelje 1300 euróért.

Egy dologra azonban nem ügyelt. Mind többeknek szúrt szemet az igazgatónő fényűző életvitele, például a rendszeres magánvacsorák, amelyeket nemes egyszerűséggel szintén leszámlázott a köztévének. Nem volt kicsinyes. Italok nélkül fejenként 56,53 euróról állított ki számlát, de hogy kik szerepeltek a vendéglistán, a hatóságok kérdésére sem árulta el.

Nincs egyedül

A köztévé igazgatónője mellett korrupcióval vádolják Wolf-Dieter Wolfot, az RBB igazgatótanácsának elnökét is. Wolf nem nyilatkozik senkinek, jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. Schle­singer férje az SPD-közeli Der Spiegel egykori újságírója, Gerhard Spörl. Ő úgy került a képbe, hogy a száz százalékban fővárosi tulajdonú expó, a Berlin Messe GmbH felügyelőbizottságának is ugyanaz a Wolf-Dieter Wolf az elnöke, aki az RBB igazgatótanácsát is vezeti. Kiderült, hogy a Berlin Messe GmbH több tanácsadói szerződést is kötött Gerhard Spörllel, Schlesinger férjével, aki így ugyancsak közpénzekhez jutott.

Schlesinger mögött egyébként meredeken felívelő baloldali sajtókarrier áll. 2005 és ’10 között férjéhez hasonlóan ő is a Spiegelnél dolgozott, 2016-tól már az RBB-t vezette. 2022 januárjában, közvetlenül a szociáldemokrata Scholz-kormány hatalomra kerülését követően lett a német közszolgálati adó, az ARD igazgatója úgy, hogy közben előző, RBB-s tisztségét is megtartotta.

Óriási büdzsé felett diszponált: az ARD éves költségvetése megközelíti a hétmilliárd eurót, az alkalmazottak száma országosan 23 ezer. Ahogy mondani szokás, minden relatív. Azóta kiderült: Schlesinger fizetése nem is volt olyan magas. A Westdeutsche Rundfunk (WDR) igazgatója, Tom Buhrow évi 412 ezer eurót keres. A második helyen a Süd­deutsche Rundfunk (SWR) vezetője, Kai Gniffke áll, évi 361 ezer eurós járandósággal. De a bajor köztévé igazgatónője, Katja Wildemuth is 340 ezer eurót vihet haza.

Fotó: Stephan Dost/Shutterstock.com

Hazugság és cinizmus

Az NDR-nél (Norddeutsche Rundfunk) óriási a feszültség. A második legnagyobb ARD-adónál nem a korrupció, a költséges vacsorák vagy a masszázsfotel a téma, hanem a közszolgálatiság lényege, a hitelesség és a függetlenség.

Az NDR újságírói keményen nekimentek a szerkesztőség vezetőinek: szerintük a politikusok keze alá dolgoznak. A kieli köztévé vezetői a minisztériumok szócsöveként viselkedtek, állapította meg a szerkesztőbizottság belső jelentése. Összejátszás a politikával, egyéni haszonszerzés, autokrata vezetés, ami már-már a vallatásra emlékeztet – hangzottak a vádak. A munkatársak nyomására felmentését kérte minden tisztségéből Norbert Lorentzen főszerkesztő, illetve Julia Stein politikai szerkesztő.

Ami a független újságírást illeti, csak egy példa: 2020-ban három riporter azt tervezte, hogy kutatásba kezd, illetve műsort készít a német Vöröskereszt gyermekotthonaiban, miután az 1950-es évek visszaélési botránya napvilágra került. A Demokrata is beszámolt arról, hogy rendszeresen végeztek mentálisan sérült, illetve árva, kiszolgáltatott gyermekeken gyógyszerkísérleteket az ötvenes években németországi gyermekotthonokban.

Az azóta felmentett Julia Stein, a kieli közszolgálati NDR belpolitikai vezetője írásban kötelezte az újságírókat, hogy a kutatásaikat tegyék a Vöröskereszt számára is hozzáférhetővé, illetve hogy „gondolatban váltsanak irányt”, és „karcsúsítsanak” a témán. A Stern című lap azóta kiderítette, hogy a Vöröskereszt akkori vezetőnője élettársi kapcsolatban állt az állami műsorszolgáltató igazgatótanácsának elnöknőjével. Vajon mennyiben játszott szerepet e kapcsolat a téma megítélésében?

Julia Steinről az is kiderült, hogy 2021-ig a Kutatási Hálózat (Netzwerks Recherche) nevű oknyomozóújságíró-szövetség elnöke volt. Ez a szövetség már 2011-ben az ügyészség látókörébe került „hibásan elkönyvelt támogatások” miatt, mintegy 75 ezer euró értékben. Miközben Stein továbbra is a vezetőség tagja volt, weboldalán az szerepelt, hogy felfüggesztette a tagságát, írta meg a Bild.de. Azt már mi tesszük hozzá, hogy erre a hazugságára nyilván a közszolgálatisággal összeegyeztethetetlen szerepvállalása miatt kényszerült.

Nem ez az ARD első botránya. 2015 októberében Kai Gniffke, az ARD-Aktuell főszerkesztője elismerte, hogy a Németországba érkező menekültekről nem tájékoztattak objektívan, az operatőröknek a migránsokról szóló tudósításaikban kisgyermekes családokat kellett filmezniük, holott a menekültek nyolcvan százaléka egyedülálló férfi volt.

– Teljesen torz képet festettünk, a riportokban családi filmfelvételek szerepeltek – vallotta be.

A jelenlegi botrány a bajor köztévét sem kerülte el. Ugyancsak a Bild.de írta meg Arany kézfogás címmel, hogyan szabadult meg Katja Wildermunth, a Bayerische Rundfunk (BR) igazgatónője a köztévé általa utált kulturális igazgatójától. Az osztrák Reinhard Scolik számlájára egy összegben egy 700 ezer eurós (280 millió forintos) végkielégítés érkezett, cserébe azért, hogy otthon marad. A felek megállapodtak, hogy mindezt bizalmasan kezelik. Ám a tranzakció nem maradt titokban. A Bild.de kérdésére a bajor köztévé igazgatótanácsának vezetője így kommentálta az ügyet:

„Ez a megállapodás teljesen elfogadható, mi több, ez az általános gyakorlat” – fejtette ki a köztévé vezetője. Ebből egyetlen dolog következik: a korrupciónál, a politikai összefonódásoknál, a kézi vezérlésnél és a rendszerszintű hazugságoknál már csak a cinizmus a nagyobb.