A félidős választások finisében Trump elnök a gazdasági növekedésre helyezte a hangsúlyt és elkeserítő képet festett a migrációval kapcsolatban, míg a korábbi demokrata alelnök, Joe Biden arra szólította fel a szavazókat: ne engedjék, hogy megosszák őket.

Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Mindeközben rasszista és antiszemita nyelvezetet használó, előre rögzített hívások érkeztek a választók telefonjára Georgia államban, ahol a demokrata jelölt azért verseng, hogy ő lehessen az Egyesült Államok történetének első feketebőrű, női kormányzója.

Kedden az amerikai kongresszus mindkét házának összetételéről, illetve harminchat kormányzói helyről döntenek majd a választók. Az érdeklődés kimagaslóan nagy annak ellenére, hogy nem elnökválasztásról van szó, a korábbi voksolásokhoz képest rendkívüli módon megnőtt az előzetesen leadott szavazatok száma is.

A közvélemény-kutatások és független elemzők azt jósolják, a demokratáknak jó esélyük van megszerezni azt a plusz huszonhárom helyet, amelyre szükségük van a képviselőházi többség elnyeréséhez. Ezzel lehetőségük lenne megindítani a Trump-kormány elleni nyomozásokat és megakadályozni az elnök jogalkotással kapcsolatos terveit.

Ezzel szemben úgy tűnik, a republikánusok megtartják többségüket a szenátusban, amelynek feladatai közt szerepel például az elnök által a legfelsőbb (alkotmány-) bírák kinevezésének megerősítése.

Az elmúlt év decemberében Trump elnök aláírta azt a határozatot, amely a nyolcvanas évek óta eltelt időszak legnagyobb adórendszer-átalakítását tette lehetővé, és amelynek értelmében a társasági adó 35 százalékról 21 százalékra csökkent, miközben a legtöbb egyéni adózó számára is átmenetileg enyhültek az adóterhek.

Az elnök minderről tegnap a Montana állambéli Belgrade városában beszélt, ahová azzal a céllal látogatott, hogy segítse a republikánus szenátorjelölt, Matt Rosendale kampányát, aki a demokrata Jon Tester ellen szállt ringbe. Trump Montanában nem felejtett el emlékeztetni arra sem, hogy Tester Brett Kavanaugh főbírói kinevezése ellen szavazott.

A republikánusok számos billegő körzetben a gazdasági növekedésre helyezik a hangsúlyt a kampányban, bár nagygyűlései alkalmával az elnök rendszeresen kiemeli keményvonalas bevándorláspolitikai nézeteit is.

„A demokraták egymás után be akarják fogadni a karavánokat, hogy elárasszák az önök közösségeit, feléljék a forrásainkat és megsemmisítsék a nemzetünket” – mondta az elnök a nagygyűlésen. – „Mi pedig ezt nem akarjuk”.

Biden mindeközben Ohio államban lépett színpadra a demokrata párti Sherrod Brown szenátor és Richard Cordray kormányzójelölt kampányrendezvényén egy Clevelandtől délre található középiskolában.

„Háborúban állunk Amerika lelkéért” – állította elhaló hangon Biden. – „Nekünk, demokratáknak egyértelművé kell tennünk, kik vagyunk. Mi a félelemmel szemben a reményt, a megosztással szemben az egységet, az ellenségeinkkel szemben a szövetségeseinket, és a hazugságokkal szemben az igazságot választjuk”.

Péntek éjfélig több mint 30 millió amerikai adta le előzetesen a voksát, amely több mint 50 százalékkal magasabb szám, mint a 2014-es félidős választások alkalmával volt.