Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A párt vezetőségi ülését követő sajtóértekezleten Schetyna elmondta: a korábban a PO irányításával megalakított Polgári Koalíció nevű tömörülés két korábbi partner, a PSL és az SLD nélkül indul a választáson.

A Polgári Koalíció (KO) tagja a PO mellett egy kisebb, parlamenten kívüli baloldali tömörülés, valamint a balliberális Modern (Nowoczesna) párt, mely nemrégen belső válsága és a létszámcsökkenés nyomán egy parlamenti frakcióvá olvadt össze a PO-val.

A KO, a PSL és az SLD, valamint a szintén parlamenten kívüli Zöldek a májusi európai parlamenti (EP) választás előtt Európai Koalíció (KE) néven szövetséget alkottak, de széles koalíciójuk alulmaradt a szavazáson a kormányzó Jog és Igazságossággal szemben.

A PO és a posztkommunista, parlamenten kívüli SLD koalíciós tárgyalásainak végleges zátonyra futását már szerdán jelezte a lengyel sajtó. A PSL múlt pénteken megerősítette egy külön, jobbközép tömb létrehozásának szándékát. Ez összefügg azzal, hogy a keresztény értékekre hivatkozó PSL szavazóbázisa meggyengült a balliberális pártokból is álló KE-n belül az EP-választás előtt folytatott egyházellenes kampány nyomán.

Schetyna a sajtókonferencián azt mondta: a PSL pénteki döntése „véget vetett az Európai Koalíciónak”. A Polgári Koalíció „a demokraták és a hazafiak” szövetsége lesz, választási listáin 20 százalékban kapnak helyet ellenzéki civil szervezetek aktivistái és önkormányzatok képviselői – helyezte kilátásba.

Ígéretet tett egy – korábban már felvázolt – hatpontos program kidolgozására. Ennek fő jelszavai a jobb levegőminőségre, az idősebbek támogatására és aktivizálására, az oktatás minőségének javítására vonatkoznak, említik továbbá az ingyenes diákmenetjegyek bevezetését, foci- és biciklipályák építését, a vidéki országutak fejlesztését. Schetyna kilátásba helyezte a kormányfő által kinevezett vajdák posztjainak megszüntetését, illetve hatáskörük átruházását a választott vajdasági elnökökre.

A PSL önállósulása után, a szombati programelőkészítő konferencián Schetyna azt is ígérte, hogy regisztrált partnerséget vezetnek be a meleg pároknak, ezt a pontot most nem említette.

A PO a koalíciós tárgyalások befejezéséig a széles koalícióban látott esélyt az ellenzék hatékonyabb szereplésére. Ezt a felfogást igazolta a Rzeczpospolita jobbközép napilapban szerdán közzétett felmérés is, mely szerint a több listáról induló ellenzék összességében is alacsonyabb támogatottságra tehet szert, mint egy széles koalícióban. A prognózisok szerint közös ellenzéki listák elmaradása esetén a kormányzó Jog és Igazságosság a voksok 43 százalékát kapná meg, a PO 26,1 százalékra tenne szert. A parlamentbe rajtuk kívül csak az SLD jutna be a szavazatok 5,9 százalékával.

A választásokat feltehetőleg októberben tartják meg, a hivatalos időpontot Andrzej Duda elnök még nem hirdette ki.