A rendőri erősítés ellenére is folytatódtak a zavargások csütörtökre virradó éjjel a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben, ahol az előző éjjelhez hasonlóan helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel azután, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit. Edouard Philippe miniszterelnök a helyszínen elítélte az erőszakot, és ígéretet tett a haláleset körülményeinek teljes kivizsgálására.

Fotó: MTI/AP/Franck Dubray

Fotó: MTI/AP/Franck Dubray

Tizenkét embert őrizetbe vett csütörtökön a rendőrség az újabb rendbontások után, amelyek során több tucat gépkocsit és hét középületet, köztük egy könyvtárat, egy bölcsődét, egy önkormányzati épületet, valamint tucatnyi üzletet felgyújtottak. 

A rendőrök egész éjjel hadakoztak „néhány kisebb csoporttal”, mielőtt reggel 5 órára helyreállt a rend a városban. 

Míg előző éjjel csak Nantes elővárosaiban voltak zavargások, a második éjszaka már a Párizshoz közeli Garges-les-Gonesse településen is, ahonnan a lelőtt autós származott: a rendőröket benzinnel töltött lángoló palackokkal dobálták meg helyi fiatalok. 

Edouard Philippe miniszterelnök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy „teljes fény fog derülni” azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség kedd este fél 9 órakor megállított egy gépkocsit Nantes Breuil nevű egyedében, mert a sofőr nem kapcsolta magára biztonsági övét. A gépkocsit vezető, 22 éves Aboubakar F, aki ellen csoportosan elkövetett lopás miatt elfogatóparancs volt érvényben, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint nem volt hajlandó magát igazolni, miközben a rendőrök a gépkocsi rendszáma alapján megállapították, hogy a járművet egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás miatt keresi a nantes-i bűnügyi rendőrség. A sofőr először úgy tett, mintha ki akarna szállni, de közben megpróbált elmenekülni, ezért az egyik rendőr rálőtt és halálosan megsebesítette a nyaki ütőerén.

Az ügyben a rendőrség felügyeleti szerve, az IPGN vizsgálatot indított, miután szemtanúk azt állítják: rendőri túlkapás történt, a rendőr azután lőtt a mozdulatlan járműre, hogy a sofőr azzal nekitolatott egy házfalnak.

A francia sajtó helyszíni tudósításai szerint a környéken élők megosztottak, egyrészt dühösek az éjszakánként romboló fiatalokra, másrészt pedig a rendőrökre, akik „soha nincsenek jelen, amikor kellene”. 

A kormányhoz hasonlóan a megölt férfi családja is arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát. A lelőtt férfi emlékére csütörtök este emlékmenetet szerveznek Nantes-ban.