Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az iránymutatások célja biztosítani az uniós és nemzeti rendkívüli intézkedések zökkenőmentes gyakorlati végrehajtását, amennyiben az Egyesült Királyság április 12-én vagy későbbi időpontban megállapodás nélkül lép ki az unióból.

A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban. Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól – tette hozzá a brüsszeli közlemény.

Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló – alternatív – keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie.

Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is. Lehetséges azonban, hogy egyes gyógyszerek és orvostechnikai eszközök megfelelését nem sikerül időben biztosítani, ezért egyes termékek tekintetében fennáll a hiányhelyzet kockázata. Ennek elkerülése érdekében az uniós bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal az esetleges problémák kezelése érdekében.

Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra. London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog – egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai – szabályozzák majd. A brit állampolgároknak az Európai Unió határain ellenőrzésen kell átesniük – tették hozzá.

Uniós szóvivő: az EU nem tart a megállapodás nélküli Brexittől

Az Európai Unió felkészült minden forgatókönyvre, és nem tart attól sem, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a brüsszeli testület déli sajtótájékoztatóján, szerdán.

Szkínasz újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: zavarokat fog okozni, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót. „Nem ez a kívánt forgatókönyv, minden eszközzel el kell kerülni, de az unió teljes mértékben felkészült rá” – fogalmazott.

Mint elmondta, a szerda esti uniós csúcstalálkozó részvevőinek kezében van a lehetőség, hogy eldöntsék, miként válaszolnak Theresa May brit miniszterelnök levelére, amelyben a Brexit június 30-ig terjedő halasztását kezdeményezte.

Az uniós tagállamok vezetői rendkívüli értekezletet tartanak, amelynek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli elhalasztása lesz.

A brit kormány a múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolhat a kiválás határidejére. A jelenlegi jogi helyzet szerint ha elutasítják May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.