Egy illegális migráns, akit három ember meggyilkolásával vádolnak Missouri államban, korábban már ült börtönben családon belüli erőszak vádjával.

Képernyőfotó: foxnews.com

Képernyőfotó: foxnews.com

A 23 éves, mexikói Luis Rodrigo Perezt azzal vádolják, hogy két férfit agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített november 1-én, majd a következő nap egy nőt gyilkolt meg.

Perez 2017 decemberében családon belüli erőszak vádjával ült egy New Jersey állambéli börtönben, és februárban szabadult.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Határvédelmi Hivatala (U.S. Immigration and Customs Enforcement; ICE) egy fogvatartó végzést léptetett életbe a férfival szemben, azt azonban a New Jersey-i hatóságok nem tartották be, és nem is értesítették az ICE-t, amikor megtörtént a szabadon bocsátás.

„Ismételten semmibe vették az ICE-t, és szabadon engedtek egy veszélyes bűnöző migránst, akit most három ember meggyilkolásával vádolnak” – nyilatkozta az ICE részéről Corey Price. – „Ha a Middlesex megyei börtön tiszteletben tartotta volna az ICE fogvatartó végézését még 2017 decemberében, Luis Rodrigo Perez ellen megindult volna a kiutasítási eljárás, és nagy valószínűséggel hazaküldték volna… és ma három ártatlan ember még élne”.

„Itt az ideje, hogy a helyi hatóságok rájöjjenek, milyen veszélyesek a ‘védett városok’ [ahol nem működnek közre az ICE-szal az illegális bevándorlók ügyében] és visszatérjenek az eredeti céljukhoz: a polgárok védelméhez” – tette hozzá.

Middlesex megye akkor tartja tiszteletben az ICE által kiadott fogvatartási végzéseket, ha az elkövetőt első- vagy másodfokú bűncselekményért ítélik el, illetve ha egy szövetségi bíró elrendeli a deportálását. Most arra hivatakoznak, hogy amíg Perez börtönben volt, az ICE nem kezdeményezte a férfi kiutasítását.

A Missouri állambéli bűnüldöző szervek azzal vádolják Perezt, hogy a 19 éves Aaron Andersonnal meggyilkolták korábbi lakótársaikat, miután azok kirúgták őket springfieldi otthonukból. Perezt ezen felül azzal is vádolják, hogy a következő nap meggyilkolta a 21 éves Sabrina Starrt. 

Trump elnök rendszeresen kritizálja azokat az önkormányzatokat, amelyek nem hajlandók együttműködni a szövetségi bevándorlási szervekkel.