A nap grafikája című sorozatában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nemrégiben egy érdekes összesítést hozott nyilvánosságra az Eurostat adataira hivatkozva azzal kapcsolatban, az uniós országok közül 2017-ben hol volt a legnagyobb és hol a legkisebb a női vezetők aránya.

Képernyőfotó: FAZ

Az adatokból kiderül, hogy az első hat közül csupán egy helyen szerepel nyugat-európai ország.

A legnagyobb arányban Lettországban vannak nők vezetői pozícióban: ezeknek az állásoknak közel felét ők töltik be. Második helyen Lengyelország áll 41,8 százalékkal, míg Szlovénia mindössze 0,1 százalékponttal lemaradva a harmadik helyre szorult.

A negyedik helyen holtverseny alakult ki, méghozzá nem más, mint az ultrahaladó Svédország és a Nyugat által lenézett, régimódinak tartott, a féldiktatúra ökle alatt sínylődő Magyarország között; az Eurostat adatai szerint ugyanis mindkét államban a vezetői állások 39,4 százalékát foglalják el hölgyek. 

Hatodik helyen – szintén csupán 0,1 százalékponttal lemaradva – Bulgária végzett.

A grafikonból és a hozzá tartozó, rövid magyarázatból azt is megtudjuk, hogy az uniós átlag 33,8 százalék. A legrosszabbul, szégyenszemre utolsó helyre szorulva pedig az Európai Bizottság isiászos elnökének szülőhazája, Luxemburg teljesít mindössze 18,6 százalékkal. Szinte érezzük már az ügyben készülő uniós jelentés illatát…