Fotó: MTI/AP/Juszef Murad
A Daniel mediterrán vihar okozta árvíz áldozatait temetik a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 13-án.
Hirdetés

„Arra számítunk, hogy nagyon magas lesz az áldozatok száma. A Dernában elpusztult körzetek állapota alapján 18-20 ezer halott is lehet” – közölte Abdel-Monejm al-Gejti, a város polgármestere az al-Arabia televíziónak adott interjúban.

A Daniel névre keresztelt vihar múlt hét vasárnap érte el az észak-afrikai országot. A Derna közelében lecsapó heves viharban két gát átszakadt, a lezúduló nagy mennyiségű víz pedig egész városrészeket tett a földdel egyenlővé a százezer lakosú tengerparti városban, az ország keleti részén.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) líbiai szervezete a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon közölte, hogy legalább 30 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására Dernában. Derna mellett a Daniel vihar Bejdán, al-Mardzson, és Saháton is átsöpört.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) legkevesebb öt-, a helyi hatóságok tízezerre becsülik az eltűntek számát.

„Most minél több emberre van szükségünk, akik átlátják a kialakult helyzetet. Logisztikai segítségre és kutyákra van szükségünk, amelyek kiszimatolják az embereket és kihúzzák őket a romok alól. Humanitárius segítségre, emberekre van szükségünk, akik tudják mit kell tenni” – mondta az egyik Derna közeli kórházban dolgozó líbiai orvos a BBC angol közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Dernába érkezett az Orvosok Határok Nélkül szervezet logisztikai és orvosi személyzetből álló mentőcsapata is. Egyiptom, Tunézia, az Egyesült Államok, Törökország és Katar is küldött mentőalakulatokat.

Szakértők időközben lehetséges járványveszélyre figyelmeztetnek.

Szerda este elindultak az első segélyszállítmányok Németországból is, ahonnan a többi között 100 sátrat, 1000 összecsukható ágyat és matracot, valamint 80 aggregátort szállítanak a rászorulóknak.

Korábban írtuk