Előre is elnézést kérek olvasóimtól az általam okozott fájdalomért – kezdődik a cikk. Az igazi bocsánatkérés azonban Olekszij Reznyikov védelmi minisztériumából kellene szólnia, amely a jelek szerint a nagy háború alatt fokozta a lopási kedvét. Én csak az utóvédek akcióiról beszélek, amelyek véleményem szerint az állam harcképességének aláásására irányulnak.

Hirdetés

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik forrásától kaptam egy megállapodást a védelmi minisztériummal a Poltava, Sumy, Kijev, Zhytomyr, Chernihiv és Cherkasy régiókban telepített katonai egységek számára a 2023-as étkeztetési szolgáltatásokról, távol a frontvonaltól. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez nem egy „nulla” szerződés, ahol egyetlen helyszínre történő szállítás valóban megdrágíthat bármilyen beszerzést. A 13,16 milliárd UAH [ukrán hrivnya, jelenlegi árfolyamon 129 milliárd forint] (!) értékű megállapodást 2022. december 23-án, azaz néhány héttel ezelőtt írták alá (1. dokumentum).

A ZN.UA rendelkezésére áll továbbá (erre a „megőrzött” szerződésre alább még visszatérünk) egy szerződés ugyanezen régió katonáinak 2021-ben történő élelmiszer-ellátásáról (2. dokumentum). Ezért összehasonlíthatjuk a hadseregnek szánt élelmiszerek beszerzési árait mind a jelenlegi bolti árakkal, mind a háború előtti árakkal, természetesen az infláció figyelembevételével.

Összehasonlításképpen a Silpo üzletláncot választottam Kijev egyik lakónegyedében. Termelőhelyeikről csak a Poltava, Sumy, Kijev, Zhytomyr, Chernihiv és Cherkasy régiókban lévő katonai egységekig kell szállítaniuk a termékeket. A katonai termékkatalógusban több száz termék található, köztük hűtött tokhal. Ugyanakkor megértjük, hogy ebből a teljes kínálatból csak egyszerű termékeket fognak szállítani a katonáknak. Ezért fogjuk őket összehasonlítani.

A legnépszerűbb ételek árai 2-3-szorosnak bizonyultak! Így a védelmi minisztérium 17 UAH/darab áron szerződött tojásra [167 forint], míg a kiskereskedelmi ár egy kijevi üzletben jelenleg 7 UAH/darab [69 forint]. A burgonyát kilogrammonként 22 UAH-ért rendelték [216 forint], míg a kiskereskedelmi ár a boltban 8-9 UAH [88 forint, 9 hrivnyával számolva]. A csirkecombot kilónként 120 UAH-ért [1182 forint] rendelték, míg a kiskereskedelmi ár a boltban 80 UAH [788 forint].

És a kiskereskedelmi árakkal hasonlítjuk össze [a hadsereg beszerzésének árait], amelyek már tartalmazzák a termelői nyereséget és a bolti árrést is, és eleve magasabbak, mint a nagykereskedelmi árak. Az infografikánkon (lásd az 1. ábrát) további összehasonlításokat találunk. A gondos olvasó észreveszi, hogy a szerződés nemcsak a vásárlásra, hanem az étkeztetési szolgáltatások nyújtására is kiterjed. Talán ezért drágább? Nem, ha belemerül a dokumentumba, látni fogja, hogy a szolgáltatások valóban külön kiadási tételként szerepelnek 30 millió UAH értékben, azaz a teljes szerződéses összeg 0,2%-ában, még csak nem is 2%-ban, és semmiképpen sem kétszeresében.

Az invázió előtt, 2021-ben, ugyanezen régiókban a katonák élelmiszerére vonatkozó szerződésben szereplő árak a következők voltak: tojás darabonként 3,6-3,9 UAH, burgonya 10,56 UAH, csirkecomb pedig 67 UAH kilogrammonként. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, a különbség még mindig szembetűnő, hiszen az éves árnövekedés 26,6% volt, nem pedig 266.

A teljes cikk IDE kattintva a Bennfentes honlapján érhető el.

Korábban írtuk