Hamarosan többségbe kerülhetnek a muszlimok néhány európai országban. A kontinens lakosságának ma mintegy öt százaléka muszlim – ismerteti az Emerald Insight kutatási platform elemzését a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Két fő tényező felelős ezért, a muszlim népesség magasabb termékenységi rátája, valamint a menekültválság, amely 2015-ben érte el csúcspontját a főként muszlim országokból a Földközi-tengeren vagy Délkelet-Európán keresztül szárazföldön érkező menekültek beáramlásával. A menekültek elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Eritreából érkeztek.

Az elemzés szerint 13 olyan ország van, ahol a muszlim népesség 2085 után többségben lesz: Ciprus 2085-ben, Svédország 2125-ben, Franciaország és Görögország 2135-ben, Belgium és Bulgária 2140-ben, Olaszország és Luxemburg 2175-ben, az Egyesült Királyság 2180-ban, Szlovénia 2190-ben, Svájc 2195-ben, Írország 2200-ban és Litvánia 2215-ben.

Szakértők szerint a növekvő muszlim népesség társadalmi, politikai és gazdasági szempontból is meg fogja változtatni Európa arculatát. Ilyen változások lesznek például a mecsetek elszaporodása, a hangszórókból történő imára hívás, a halal élelmiszerek és termékek kereskedelmi forgalomba hozatala, a ramadánnal összeegyeztethető munkaterhelés és szabályozható munkaidő, a muszlim lakosságot támogató új törvények és a külföldi kormányok növekvő beavatkozása az európai politikai döntésekbe.

Korábban írtuk

Az elemzők kiemelik, hogy eleinte az iszlámellenes politikai pártok is szépen lassan háttérbe szorulnak, miután a muszlim népesség többségbe kerül. Ezek a társadalmi, politikai és gazdasági változások pedig az európai társadalom számára fájdalmas alkalmazkodási időszakokat hoznak. Vannak olyanok, akik civilizációs sokkról beszélnek.

– A Marokkóval és Törökországgal aláírt migrációs megállapodások és a legradikálisabb muszlim népességgel szembeni szélsőséges jóindulat táplálja a baloldal politikai klientelizmusát Belgiumban. Ez egy olyan demográfiai bombát nyit meg, amely az országot Európa első muszlim államává teheti. Belgiumban az iszlamistáknak fontos közvetítői vannak a helyi politikai osztályban, de az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is

– írta nemrég a Causeur című francia magazin, amelyet az Israel National News izraeli hírportál szemlézett.

2020-ban a Statbel belga statisztikai hivatal szerint a lakosság 67,7 százalékát belga származásúak tették ki. Tíz évvel azt megelőzően pedig a lakosság aránya 74,3 volt ugyanebben a csoportban. Ami a muszlimok arányát illeti, az várhatóan meredeken tovább emelkedik majd.

A vallási és közéleti kérdésekkel foglalkozó Pew Research Center’s Forum szerint Belgiumban 2030-ban 1,1 millió muszlim él majd, ami 80,96 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest.

Eközben a francia Insee nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a muszlimok a francia lakosság 10 szalékát tették ki már 2020-ban is. A problémát a radikális iszlamizmus terjedése okozza.

Franciaországnak valóban traumatikus tapasztalatai vannak a gyilkos iszlamizmusról. Az elmúlt tíz évben közel 300 halálos áldozatot követeltek az iszlamista támadások: a Bataclanban és a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlás, a nizzai teherautós támadás, lefejezett papok, zsidók elleni gyilkosságok jelzik, hogy nagy a baj.

Spanyolországban is egyre több a muszlim, a Spanyol Iszlám Bizottság titkára korábban elmondta, hogy a muszlim lakosság száma az elmúlt 30 évben megtízszereződött és meghaladta a 2,5 milliót – nem hivatalos források szerint pedig a 3 milliót. Mohamed Ajana hozzátette, hogy a spanyolországi muszlim lakosság, amelyet a múltban pusztán bevándorlóknak tekintettek, ma már fontos helyet foglal el a spanyol állampolgárok között. Jelenleg 53 iszlám szövetség és mintegy kétezer mecset van az országban.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.