Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Szabad gyereket műteni

Arkansas republikánus kormányzója, Asa Hutchinson megvétózta azt a törvénytervezetet, amellyel a szövetségi állam elsőként tilthatta volna meg a kiskorúak esetében a nemváltoztató műtéteket vagy orvosi kezeléseket. Sőt továbbment, és indoklásában többek közt azt mondta, a törvény vonatkozna azokra a 18 éven aluli gyermekekre is, akik már jelenleg is nemváltoztató hormonterápiában részesülnek, így ők „ellátás nélkül maradnának”.
(Andrew DeMillo: Arkansas governor vetoes transgender youth treatment ban, AP News, 2021. 04. 06.)

Rasszista fenyőfák

Az Oregon állambéli Portlandben található Ida B. Wells-Barnett Gimnáziumban egyelőre elhalasztották az intézmény új kabalájával, az örökzöld fenyővel kapcsolatos döntést, ugyanis felmerült, hogy a fa mint olyan egyeseket az egykori lincselésekre emlékeztethet, hiszen az iskola névadója is színes bőrű volt.

„Mindenkinek megvannak a maga gyenge pontjai, és attól tartok, itt egy hatalmas gyenge pontról lehet szó” – állapította meg Michelle DePass, a Portlandi Állami Oktatási Tanács elnöke, amikor a tervezett döntés előtt kollégáinak a „közösség aggodalmait” tolmácsolta a lehetséges gondolattársításról. „A lincselésekről borzasztó nehéz beszélni, és a tanács egyetlen fekete bőrű tagjaként azt kérem, azért könyörgöm, esedezem, hogy segítsenek nekem szétrombolni a rasszista szituációkat és szokásokat.”
(Courtney Vaughn: Portland school fears ‘Evergreens’ mascot tied to lynching, Portland Tribune, 2021. 04. 05.)

Fotó: shutterstock.com
Isolated laptop with empty space on white background

Levél a rossz feministáknak

A Bravo TV Top Chef című főzővetélkedőjének műsorvezetője, Padma Laksh­mi (aki hangos támogatója a többek közt abortuszokat is végző és 1970 óta szövetségi állami dotációban részesülő Planned Parenthood nevű szervezetnek) március utolsó napján, amikor az adást teljes egészében a „transzneműek láthatóságának” szentelték az Egyesült Államokban, a Twitteren kürtölte világgá, hogy „ha nem tudod elfogadni, hogy a gyereked az, aminek mondja magát, akkor inkább ne is legyél szülő!”

Korábban írtuk

Ugyanezen a napon egy nyílt levél jelent meg a Meleg–Leszbikus Összefogás a Rágalmazás Ellen (Gay Lesbian Alliance Against Defamation, GLAAD) honlapján, amelyet megszámlálhatatlanul sok szervezet és fél Hollywood is aláírt, és amelyben rosszallásukat fejezik ki azon feministákkal szemben, akik nem fogadják el a transz­ideológiát. Az aláírók szerint ugyanis „a transznemű nők nők, a transznemű lányok pedig lányok” (azokról a férfiakról van szó, akik nőnek gondolják magukat – a szerk.), és hozzáteszik: „Tisztelnünk kell minden személy jogát a testi autonómiához és az önmeghatározáshoz”.
(twitter.com/PadmaLakshmi; www.glaad.org/tdovletter 2021. 03. 31.)

Okos férfi női börtönbe megy

261 kaliforniai szövetségi börtönökben élő transznemű elítélt kérte áthelyezését új nemének megfelelő létesítménybe azóta, hogy az államban január elsejével életbe lépett az ezt lehetővé tévő SB 132 jelű törvény, amely az „anatómiától függetlenül” minden „transznemű, nem bináris vagy interszex” személyre vonatkozik. Ők a kaliforniai börtönpopuláció nagyjából egy százalékát teszik ki, vagyis több mint 1100 elítéltről lehet szó.

Eddig négy férfinak született rabot költöztettek át a Chowchillában található női börtönbe, huszonegy további ilyen jellegű kérést már engedélyeztek, és egyet sem utasítottak el.
(Leila Miller: California prisons grapple with hundreds of transgender inmates requesting new housing, Los Angeles Times, 2021. 04. 05.)

Ashley Gant

Az iskola: agymosoda

A New York állambéli Rochestertől nem messze lévő West Irondequoit Központi Iskolakerületben tanuló negyedik és nyolcadikos osztályos diákok szülei e-mailben értesültek arról az „új tanulási lehetőségről, amelyben tavasszal lesz részük a gyerekeknek”, és amelynek központi kérdése a „strukturális rasszizmus modern realitása”.

A tananyag összeállítását felügyelő tanácsadó testület tagja Ashley Gantt, a rochesteri Black Lives Matter prominense, aki akkor vált ismertté, amikor felháborodott az újságírók kérdésén, esett-e szó a rochesteri antirasszista tüntetések kapcsán a fosztogatásokról és gyújtogatásokról.

„Ha fosztogattak, ha gyújtogattak, nem az a lényeg. Az a lényeg, miért történnek ezek a dolgok” – mondta, majd hozzátette: „Nagyon unom, hogy nem a megfelelő narratívát közvetítitek. Nem érdekel, ha leég az egész város. Igazságot akarunk.”
(Mairead McArdle: Public Schools Near Rochester Mandate ‘Anti-Racist’ Curriculum Overseen By BLM Leader Who Said ‘I Don’t Care If The Whole City Burned Down’, The Daily Wire, 2021. 05. 12.)

A normalitás szikrája

„Több elit körben is divatos lett a fiatalkorúak nemváltoztatása. Itt az ideje, hogy annak nevezzük ezt az őrületet, ami: gyermekbántalmazásnak. Az okozott kár felbecsülhetetlen” – írja a Katolikus Liga honlapján a szervezet elnöke, dr. Bill Donohue. „Valóban képesek a kamaszok ilyen, az életet befolyásoló, végleges döntések meghozatalára?” – tette fel a kérdést, majd kitért arra, hogy a nemváltoztatáshoz kapcsolódó mentális problémák olyan komolyak lehetnek, hogy „az ember elgondolkozik, miféle egészségügyi szakember engedélyezi” az ilyesfajta beavatkozást. „Sajnálatos módon Biden olyanokkal tölti fel kabinetjét, akik megerősítik saját torz szemléletét a nemekkel kapcsolatban” – olvasható az írásban.

(Bill Donohue: Sex Transitioning for Minors Is Child Abuse, Catholic League, 2021. 03. 29.)