Fotó: ShutterStock.com/mccv
Hirdetés

Románia és Szlovákia több százezer ukrán menekültet fogadott be, akik országuk lerohanása elől menekültek külföldre.

A közlemény szerint Jill Biden május 5. és 9. között esedékes látogatása lesz a legutóbbi tanújele az Egyesült Államok támogatásának Ukrajna és az a Kijevet támogató országok iránt.

A látogatásra Nancy Pelosi képviselőházi elnök múlt hét végi, váratlan ukrajnai látogatását követően kerül sor. Pelosi találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Jill Biden szombaton Romániában amerikai katonákkal találkozik, majd Bukarestbe utazik, ahol a kormány több tagjával és az amerikai nagykövetség munkatársaival tárgyal, és találkozik az ukrán menekült gyermekekkel foglalkozó pedagógusokkal – áll a first lady irodájának közleményében.

Korábban írtuk

Vasárnap, amikor az Egyesült Államokban az anyák napján ünneplik, Jill Biden Kassára és Felsőnémetibe látogat, ahol menekültekkel, segélymunkásokkal és a menekülteket segítő szlovákokkal találkozik.

„Az anyák napja alkalmából a szülőföldjükről (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) háborúja miatt elmenekülni kényszerült ukrán anyákkal és gyermekkel találkozik” – olvasható az iroda közleményében.

Az amerikai elnök felesége Pozsonyba is ellátogat, ahol kormánytagokkal és az amerikai nagykövetség személyzetével találkozik.

Ukrajnából több mint 5,4 millióan menekültek el az ország elleni orosz háború február 24-i kezdete óta az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHRC) adatai szerint. A menekültek 90 százaléka nő és gyermek.

A legtöbben – mintegy 3 millióan – Lengyelországba menekültek. Románia 810 ezer, Szlovákia pedig 370 ezer menekültet fogadott be.